Това реши Районният съд в Пловдив

Няма да екстрадират мъжа, обвинен в трафик на мигранти. Това реши Районният съд в Пловдив. По-рано протестиращи се събраха пред Съдебната палата в града, за да защитят Тошко Тодоров.

В кемпера му бяха задържани 28 мигранти в гръцкия град Драма, а самото превозно средство е било продадено 3 месеца преди това.

Според магистратите европейската заповед за арест е необоснована. Част от престъплението е извършено у нас. В България е направена подмяна на регистрационни табели на кемпера с гръцки. Освен това има доказателства, че когато е извършен трафикът на бежанците, Тодоров е бил на работа в Карлово. Това потвърждава и справка на „Гранична полиция”. 

 

 

„Справедливостта възтържествува. Доволен съм от решението”, коментира мъжът.

„Това решение е прецедент. В момента клиента ми няма да чака в следствените арести в Гърция дата за следващо дело. Следва една голяма борба за доказване на невинността му в гръцкия съд. Няма данни, които да сочат неговата съпричастност към деянието”, каза адвокатът на Тодоров.

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва от гръцките власти в 5-дневен срок.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.