Заразени бяха отчетени във Великобритания, Дания и Канада

Португалия, Дания, Австралия и Канада са поредните държави, които регистрираха новия вариант на коронавируса на своя територия. Няколко страни, сред които и Япония, обявиха, че изцяло спират да приемат чужденци. По-късно днес в Лондон ще има среща на страните от Г-7.

Броят на държавите, в които засичат новия вариант на вируса, се увеличава всеки ден. Това потвърждава подозрението, че Омикрон се е разпространявал известно време, преди да бъде засечен в ЮАР. Продължава да няма систематизирани данни, дали новият вариант се предава по-лесно или предизвиква повече усложнения. Държавите по целия свят обаче бързат с мерки за ограничаване на предаването му.

Заради Омикрон: Извънредна среща на здравните министри на страните от Г-7

„Знаем, че сме в надпревара с времето. Учените и производителите на ваксини имат нужда от 2 или 3 седмици, за да изготвят пълна картина на мутацията във варианта Омикрон. Най-високият приоритет е ваксинация, ваксинация, ваксинация. Поставете си и подсилващата доза. Тя вдига нивата на антитела и стимулира паметта на клетките за вирусите от вида на COVID-19”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Някои държави не само спират полетите от южната част на Африка. Япония забранява от утре влизането на чужденци, като премиерът Фумио Кишида не посочи кога ще приключи крайната мярка. „Ограниченията за японски граждани са както следва - ще бъдат поставяни под изолация пристигащите не само от деветте африкански страни в забранителния списък, но и всички, които идват от останалите 14 държави, където е потвърдено наличието на новия вариант”, каза той.

Спецслужби ще следят заразените с новия вариант на COVID-19 в Израел

Междувременно редица страни вече отмениха планираното облекчаване на мерките. Австралия трябваше свали множество забрани, но сега се прави преоценка на плановете. Южна Корея пък отмени голямото отваряне, което трябваше да дойде на няколко етапа, в средата на декември и малко след Нова година.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.