Предвиждат се глоби от 500 до 2000 лв. за нарушителите

Край на миризмата от барут и останки от фойерверки из цяла София след масови празненства, придружени с безкрайни гърмежи от пиратки, бомбички и фойерверки, като Новогодишните. Председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев представи промени, които засягат използването на пиротехнически средства на територията на Столична община. Целта е да създадем порядък, който е необходим в съвременното общество, заяви той и уточни, че има множество сигнали и оплаквания от живущи в различни квартали за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства по всяко време на денонощието.

Няма да се забраняват или отменят новогодишните празненства, успокои Георгиев.

Как да се предпазим от травми в новогодишната нощ?

„Въвеждаме нов ред за използването на пиротехнически изделия. Няма да се забраняват продукти от най-безопасната категория – тип бенгалски огън, например. Занапред ще се забрани да се пускат фойерверки в междублоковите пространства. Няма да може да се гърмят близо до болници, социални домове и детски градини”, обясни още той.

Контролни органи по наредбата ще бъдат МВР. Столичен инспекторат също ще има ангажимент за контролиране на „гърмежите”.

Фойерверки обезглавиха мъж във Франция

Глобите, които ще се налагат за нарушения, са от 500 до 2000 лв. за физически лица. И от 3000 до 10 000 лв. за фирми. Районните администрации ще трябва на сайтовете си предварително да обявяват къде и кога ще има „гърмежи”, съобщи още Георгиев.

Предстои промените в Наредбата за използването на пиротехнически средства на територията на Столична община да бъдат представени на обществено обсъждане. До приемане ще се стигне вероятно през януари 2022 година.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС