Тя ще отговаря за образованието в новия кабинет

Транссексуална жена, Лина Акселсон Килблом, е назначена за министър на висшето образование и науката в новото правителство на Швеция - първият подобен случай в историята на страната, съобщи Nordic News, позовавайки се на шведски медии.

Швеция с премиер за няколко часа

В понеделник Риксдагът (еднокамарен парламент на Швеция) избра Магдалена Андершон, лидер на Социалдемократическата партия на труда на Швеция, за втори път за министър-председател. Тя е първата жена в Швеция, която заема този пост.

Андершон обяви състава на новото правителство днес. Лина Акселсон Килблом е на 51 години и в края на 90-те години на миналия век се подлага на операция за смяна на пола. Някои министри, като министърът на външните работи Ан Линде и министърът на отбраната Петер Хултквист, са запазили работните си места. Ханс Далгрен ще остане министър по въпросите на ЕС. По-рано самата Андершон оглавяваше Министерството на финансите - пост, който сега ще бъде зает от Микаел Дамберг, настоящ министър на вътрешните работи. Той ще бъде наследен от Морган Йохансон, който едновременно с това ще оглави и Министерството на правосъдието.

Андершон беше избрана за министър-председател миналата седмица, но часове по-късно подаде оставка. След избирането на Андершон проектобюджетът на шведското правителство не получи мнозинство при гласуването в парламента, като повечето депутати подкрепиха проекта, предложен от опозицията. След това Партията на околната среда заяви, че се оттегля от коалицията, която съставя правителството на малцинството. Андершон подаде оставката си пред председателя на парламента само няколко часа след като беше избрана за ръководител на правителството.

Освободиха Стефан Льовен от поста премиер на Швеция

В началото на ноември Стефан Льовен подаде оставка като министър-председател на Швеция. Той оглавява Социалдемократическата партия през 2012 г. и я извежда до победа на два вота през 2014 и 2018 г. Позициите на партията обаче напоследък се разклащат, което се отразява на резултатите от проучванията на общественото мнение. Партията се нуждае от нов лидер преди изборите през 2022 г., заяви Льовен през август.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.