Министърът очаква броят им да нарасне до няколко седмици

Около 60% от учениците се връщат в училище от утре. Досега само най-малките - от първи до четвърти клас, се обучаваха присъствено. Щадящите тестове за малки и големи ученици са предадени на всички училища в страната в петък и събота. Учебните заведения вече трябва да имат готовност да посрещнат учениците от 5 до 12 клас.

Образователният министър акад. Николай Денков смята, че до седмица или две повече ученици ще се върнат в клас. Ключът това да се случи е, че тестването ще е веднъж седмично - в понеделник.

В професионалните гимназии се обучават ученици от 8 до 12 клас. И тъй като през последния месец само най-малките се върнаха в клас, за училището по дизайн в София утре е първият учебен ден от над 2 месеца. „В петък получихме толкова тестове, колкото са и учениците в гимназията - 565 теста”, заяви Даниела Шошова - директор на ПГ по дизайн „Елисавета Вазова”.

Осигурени са тестове за всички ученици за 6 декември

Средно по 3 деца от паралелка имат зелен сертификат – останалите ще трябва да се тестват, за да бъдат допуснати в клас. Трима от учителите обаче няма да участват в това тестване. „Част от тях притежават зелен сертификат, но въпреки това отказват”, коментира учителка по математика. „Да, учителите не са медицински лица, но всички много искаме вече да се върнем в училище”, каза Даниела Шошова.

Най-ентусиазирани са учениците. Въпреки че е неделя, екип на NOVA среща Михаела в училищния двор. Тя е нетърпелива за утрешния ден. Тя няма зелен сертификат и въпреки притеснението си относно теста, ще се изследва.

Спор между МЗ и МОН: Има ли достатъчно щадящи тестове за учениците? (ОБЗОР)

Дебатът кои тестове са най-подходящи за големите ученици продължава. „Аз смятам, че няма никакъв проблем най-големите ученици да се тестват по другия начин. Това са щадящи тестове – не са тези, с които ви бъркат дълбоко вътре, просто се взема от носната кухина. Трябва да проведем този разговор с родителите”, заяви образователният министър акад. Николай Денков.

„Когато правихме проучване какви тестове предпочитат – щадящи назални или слюнчени – те предпочетоха този вид, който министерството осигури”, посочи  Даниела Шошова.

Засега решението е всички ученици да се изследват с щадящи слюнчени тестове в клас. След утрешното тестване обаче на склад остават едва 80 хиляди броя. „Със сигурност те няма да стигнат. На нас ни трябват около 600 хиляди теста седмично, но очакванията са, че оттук нататък процесът ще бъде непрекъснат”, заяви Денков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.