Това заявиха от „Демократична България” на консултациите при президента

„Очертава се ситуация, в която сектор „Сигурност” изглежда дебалансиран. По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на специални служби и това трябваше да се случи, защото Борисовото правителство беше кадрувало сектора така, че да прикрива корупцията и престъпленията. Но някои от назначенията, според нас, не бяха удачни. Например смятам, че на главния секретар на МВР му е твърде висока тази позиция”. Това заяви Атанас Атанасов по време на консултациите на "Демократична България" при президента във вторник.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Атанасов поиска ограничаване на органите, които използват СРС-та. Това се отнася и за пълно ограничаване на Прокуратурата.

„Сектор „Сигурност" е едно много важно звено, трябва да има баланси. Тъй като той по принцип е деполитизиран, политическите сили, които подкрепят мнозинството, а и не само те, би трябвало да имат доверие на ръководителите в звената му. Балансът трябва да бъде търсен и тук, защото сега се очертава двамата министри - на вътрешните работи и на отбраната, да са министри от служебното правителство. Бойко Рашков има качества, доказал е, че е упорит. Но не е въпросът за персоната Бойко Рашков. Секторът е сложен, трябва да има координация. Тежко неглижиран е Съветът по сигурността към МС", посочи Атанасов.

Той каза още, че „мнозинството, както и бъдещото правителство, са почти ясни”. Според него обаче има риск, при съставяне на кабинет да се получи „ситуация на партийна феодализация на отделните министерства". „Предупредили сме за това мандатоносителя и ще направим необходимото за корекция в коалиционното споразумение, за да не се случи това", допълни Атанасов. 

„Надявам се, че този път ще успеем да излъчим управление. След третите избори то изглежда безалтернативно. Мисля, че колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички виждат, че няма къде да се ходи”, каза Христо Иванов. Той изрази надежда, че следващото управление ще започне промяната.

„Промяната трябва да е в дълбока трансформация на това как се упражнява властта и как изглеждат институциите”, заяви Иванов. И допълни, че първата характеристика на очертаващото се мнозинство е, че ще работи без ДПС и ГЕРБ.

„Следващата възможност, която се дава на това мнозинство, е рестарт на Прокуратурата и ВСС. Това няма да е просто, понякога ще изисква и по-големи мнозинства. Ние ще работим за конституционна промяна, а не просто излъчване на нов състав на Инспектората или ВСС. И не просто да окажем обществено влияние върху Иван Гешев да си подаде оставката. Това управление ще може да започне трансформация на администрацията”, каза Христо Иванов.

„Нашата задача ще е смяна не на едни с други, а смяна на философията на властта. Това трябва да е демократично мнозинство, ние ще удържаме центъра”, каза съпредседателят на ДБ. И допълни, че се надява до утре преговорите на формацията му с ПП да приключат окончателно. 

"Аритметично за нас е важно да има мнозинство извън ГЕРБ и ДПС. Ясно е, че не може да е безпроблемно и гладко. Но трябва да има правителство. Трудността ще започне след това заради начина, по който ще функционира това мнозинство. Всички сме наясно с това. Трябва да дадем голям кредит на доверие на мандатоносителя, защото иначе няма да има управление”, категоричен е Иванов.

Той подчерта, че от „Демократична България” ще държат на присъединяването на страната към Еврозоната в сроковете, които държавата вече си е поставила.

„Оптимист съм, защото миналата седмица по време на кръглите маси бяха очертани стотици конкретни стъпки, които това правителство да реализира още в първите месеци на това управление. България ще изглежда различна догодина”, каза Владислав Панев.

„Това е третата ни среща за тази година в този формат. Надявам се да сложим край на този дълъг изборен маратон. С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт. Пред вас стои отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояваните от вас приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната. Трябва да покажете, че те трябва да са приоритети на едно бъдещо управление, независимо от неговата формула”, каза от своя страна президентът Румен Радев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.