Интересуваме се как се пише есе и от зеления сертификат

Пандемия, политика и преброяване са темите на отиващата си година, сочи ежегодният преглед на търсенията в Google. Голям е интересът в мрежата и към ваксините. Най-търсената личност през годината е Кирил Петков, а най-популярното събитие - Европейското първенство по футбол.

Българите са търсили в Google повече здравна информация и новини по политически теми. Сред уникалните за годината търсения са „ковид ваксина“ и „зелен сертификат“. Българинът е търсил и допълнителна информация за мерките за предпазване от COVID-19. Обявеният за най-гледан сериал в Netflix - Squid Game, също намира място сред общите търсения.

Най-търсените личности оформят нестандартен профил на интересите на нацията. Кирил Петков е следван от Джулиана Гани, а Николай Василев допълва челната тройка. Спортните постижения на Ивет Горанова също ѝ отреждат място в шестицата, а Мария Бакалова е осма, следвана от Маги Бадер. Бойко Рашков затваря челната десетка.

Сред най-търсените политици са споменатите по-горе, както и Мика Зайкова, и много нови лица в политиката като Ива Митева, Петър Илиев, Пламен Николов, Анастас Герджиков. Интерес будят и познати политически фигури като Делян Пеевски и Даниел Митов.

През 2021 г. сред най-търсените рецепти липсват сармите и боба, които са традиционно на трапезата и в класацията на Google. За сметка на това, в списъка тази година присъстват кулинарни изкушения на по-високо ниво като: „гофрети“, „еклери“, „крем карамел“ и „палачинки“.

Категориите с въпросите „Как...“ и “Какво…” също отразяват темите на отминаващата година. Българите са търсили най-много: „как се гласува машинно“, „как да се преброим онлайн“, „как се пише есе“, „как се прави антигенен тест“ и „как се вади зелен сертификат“. А започващите с “Какво…” въпроси включват “ЛГБТИ какво означава?”, “Какво е мажоритарен вот?”, “Какво е зелен сертификат?”.

Информация за глобалните търсения, както и такива в различните държави може да намерите ТУК.