Новият вариант беше разпратен до партиите, очаква се одобрението им

Ревизия на коалиционното споразумение. Нов вариант на документа за общо управление между „Продължаваме Промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България” беше разпратен до партийните централи и се очаква окончателното "да" от тях.

Василев: Вицепремиерите в бъдещото правителство ще са петима

За да няма напрежение, всяка партия получава вицепремиерско място и съветници във всяко едно от  министерствата. Най-оптимистичният сценарий предвижда утре да бъдат ясни всички имена от бъдещия министерски съвет. След това президентът трябва да връчи мандат на Кирил Петков и Асен Василев до края на седмицата. След което започва да тече и 7-дневният срок по Конституция.

Причината да има нов вариант на коалиционното споразумение е, че и трите партии – БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България” са имали свои забележки по първоначалната чернова, изпратена от ПП. Заради това се е стигнало до преправяне, изпращане и ново преправяне.

И към този момент няма окончателно „да” от трите партии, както и официален документ на споразумението. Всички партии обаче са се разбрали за структурата на бъдещата власт. Ясно е, че всяка партия ще има свой вицепремиер. Те ще бъдат 5. Мандатоносителят ще има двама вицепремиери.

Кандидатът за министър-председател ще бъде Кирил Петков. Асен Василев ще бъде вицепремиер с ресор „Финанси”. Другото име от „Продължаваме Промяната” е това на Калина Константинова, която ще има ресор „Ефективно управление”.

За „Има такъв народ”, които първоначално не съобщаваха дали ще имат вицепремиер, вече е ясно, че ще излъчат заместник-министър председател. Това е Гроздан Караджов, който ще бъде и министър на регионалното развитие.

Имаме потвърждение и за още едно име – това на Борислав Сандов. Той ще бъде и министър на околната среда и водите.

Петото място ще е за БСП. Кандидатът на левицата все още не е ясен, но в последните дни се споменава името на Корнелия Нинова. Окончателно името ще стане ясно след заседание на Националния съвет на БСП.

Финални поправки все още бавят окончателното споразумение на бъдещата власт.

 „Говорим буквално за 1-2 изречения”, обясни съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев.

„Две думи или два израза трябва да бъдат заменени по един начин, за да звучат по-точно, по-коректно – това е горе-долу”, каза Любомир Каримански от „Има такъв народ“

Така три дни след първата чернова на документа, все още няма отговор всички ли са съгласни с текста. Забавянето обаче не променя план-графика на "Продължаваме Промяната".

„Това е реалистичният вариант, който разглеждаме – да получим мандат още тази седмица и в края на следващата да преминем към предложение за гласуване в зала”, посочи председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната” Андрей Гюров.

На финалната права: Докъде стигнаха преговорите за кабинета

За доизясняване остана и въпросът дали и четирите партиите ще сложат подписите си под общ документ. Или всяка ще подписва отделно с „Продължаваме Промяната”.

„Общо коалиционно споразумение - то е общо с четирите страни”, каза Каримански.

„Това, което досега знаем от мандатоносителя, е, че ще подписваме отделно. Ако се стигне до общо подписване – за нас би било по-добре”, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Няма никакъв проблем да се събират хора. Но въпросът е да е ясно, че ДБ подкрепя ПП, а ПП си събира подкрепата”, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

На този фон - пъзелът със структурата на правителството вече изглежда нареден.

„Всяка партия има вицепремиер, който реално ще се занимава с ефективно управление, така че общо 5”, обясни Асен Василев.

Кои са спряганите имена за министри в бъдещия кабинет

„Очакваме трима министри и вицепремиер”, каза Иванов.

„Първо споразумението и политиките черно на бяло, изчистено окончателно, след това постове и имена”, категорична бе Нинова.

Ясен е и човекът, който ще получи вицепремиерския пост със задача да реформира държавната администрация. Това е Калина Константинова от „Продължаваме Промяната”, която също потвърди новината.

Готова да започне с решаването на здравната криза е и спряганата за поста на здравен министър проф. Асена Сербезова.

„Предстои съгласуване с коалиционните партньори, трябва да бъде уважена тяхната воля. Здравният министър трябва да поема отговорност и да бъде смел в решенията си”, смята тя.

Кои са другите имена в кабинета Петков трябва да стане ясно до 24 часа. 

Бъдещите коалиционни партньори са се разбрали още всеки от тях да изпрати свой съветник във всяко едно министерство, който да наблюдава дали се изпълнява програмата на правителството.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.