Седемте най-развити държави в света се опитват да се обединят в общ фронт

Седемте най-развити държави в света се опитват да се обединят в общ фронт срещу евентуална руска агресия в Украйна.

Великобритания заплаши Русия с икономически последици заради Украйна

На срещата си в Ливърпул външните министри от Г7 изразиха дълбоко безпокойство от струпването на руски войски на границата с Украйна. Москва отрича, че има планове за нахлуване в съседната държава.

Всяко едно такова действие ще бъде стратегическа грешка със сериозни последици, предупреди британското външно министерство. В същото време НАТО отхвърли руското искане да анулира ангажимента си към членство на Украйна в Алианса. 

Цветлин Йовчев: Конфликтът между Вашингтон и Москва може да преобърне целия свят

"Всяка суверенна, независима държава има правото да избира собствения си път, включително и ангажиментите си в областта на сигурността. Така, че отношенията на НАТО с Украйна ще бъдат решени от 30-те държави членки и Украйна, никой друг. Не можем да приемем, че Москва се опитва да възроди система, в която големите сили като Русия имат сфери на влияние, и да контролират или решеват какво другите членове могат да правят", коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: