С това беше избегнат дефолт с възможни катастрофални последици

Президентът Джо Байдън подписа законопроекта за повишаване на тавана на дълга на САЩ с 2,5 трилиона долара. С това беше избегнат дефолт с възможни катастрофални последици, предаде БТА. 

Камарата на представителите прие повишаването на дълговия таван в ранните часове на вчерашния ден. Това стана на фона на настойчиви предупреждения от финансовия министър Джанет Йелън, че ако приемането на мярката се забави още, може да бъде застрашено доверието към САЩ и кредитирането им. Камарата прие законопроекта с 221 срещу 209 гласа, като гласовете "за" и "против" съвпаднаха почти напълно с броя на присъстващите конгресмени от двете партии; от републиканците единствено конгресменът от Илинойс Адам Кинзинджър гласува в подкрепа на законопроекта заедно с демократите. Преди това мярката за увеличаване на дълговите правомощия на правителството беше одобрена и от Сената, което стана изцяло с гласовете на сенатските демократи.

Приемането на законопроекта в Сената изискваше компромис, който стана факт след споразумение между лидерите на двете партии въпросът да бъде оставен за след междинните избори догодина, но въпреки това приемането на законопроекта само с гласовете на демократите пак стана трудно. Републиканците използваха дълговия таван, за да атакуват демократите за големите харчове в програмата им за социална политика и екология и същевременно се зарекоха твърдо да се противопоставят на усилията за повишаване на тавана.

Въпреки привидно категоричното си наименование дълговият таван всъщност не спомага с нищо за намаляване на бъдещия дълг. Въведен през 1917 г., този инструмент по-скоро е служил през десетилетията като спирачка пред решения за големи разходи на демократите и републиканците, неплащането на които може да парализира пазарите, да предизвика икономически хаос и да разклати международното доверие в САЩ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Ина Григорова