Това показват лабораторни изследвания

Moderna изнесе първи данни дали наличните ваксини предпазват срещу варианта Омикрон. От компанията казват, че обичайната ваксинация с две дози дава ниска защита срещу новия вариант на COVID-19. Бустерната доза обаче значително увеличавала броя на необходимите антитела. По-добри резултати давала двойно по-голяма доза - 100 милиграма, вместо типично използваните за третата игла 50.

ЕМА препоръчва втора доза от ваксината на "Джонсън и Джонсън"

„Добрата новина е, че ако получите бустерна доза, нивата на антитела ще се вдигнат. В лабораторията видяхме, че това предоставя определени нива на защита срещу Омикрон”, обясни главният експерт на Moderna Пол Бъртън.

Данните на Moderna все още не са проверени от независимо изследване. Но понеже са много близки до предварителните от други подобни изследвания, експертите казват че са обнадеждаващи. Въпреки това от компанията потвърдиха, че ще разработят ваксина специфично насочена срещу Омикрон. Тя би трябвало да е готова в началото на 2022-ра.

„Знаете, че Омикрон има много мутации в шиповия протеин - точно тази част, която атакуват ваксините. Затова всички сегашни препарати са по-неефективни срещу него”, добави Бъртън.

Кантарджиев: Разпространението на Омикрон у нас ще е през януари

Същевременно, Европейската агенция по лекарствата одобри за употреба в Европейския съюз ваксината на Novavax. Тя може да се прилага на хора над 18-годишна възраст. Слагат се две дози и проучванията показват, че е 90% ефективна срещу първоначалния вариант на коронавируса. Експерти предполагат, че както с другите препарати, ефективността ѝ спада срещу Омикрон. Американците обявиха, че бустерната доза дава добра защита. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева