Той заяви това по време на годишната си пресконференция

Руският президент Владимир Путин даде годишната си пресконференция. Горещите теми този път бяха струпването на войски на границата с Украйна, конфликтът със Запада и повишаващите се цени на природния газ.

По-нататъшните действия на Русия ще зависят от гаранциите за сигурност, които страната ще получи, заяви президентът Путин. И допълни, че Москва "ясно и точно" е дала да се разбере, че "по-нататъшно разширяване на НАТО в източна посока е неприемливо".

„Кое не е ясно тук? Ние ли поставяме ракети до границите на Съединените щати? Не, Съединените щати са онези, които дойдоха при нас със своите ракети. Те вече са на прага ни”, коментира Путин.

 

Засега Русия вижда положителна реакция от Съединените щати след предложенията си за гаранции за сигурност. Вашингтон бил готов за дискусия и затова Путин изрази надежда тя да се случи. Русия иска да избегне конфликт с Украйна и Запада, увери руският президент.

„Казват ни - война, война, война. Оставаме с впечатлението, че украинското правителство вероятно подготвя трета военна операция и ни предупреждава предварително - не се замесвайте, не защитавайте тези хора. Ако се намесите и ги защитите, тогава ще последват нови санкции. И вероятно трябва да се подготвим за тях. Това е първият сценарий”, заяви президентът на Русия.

Според Путин страната му не може да бъде обвинявана за енергийните проблеми на Европа и за рекордните цени на природния газ. Европа сама е създала газовите си проблеми и сама трябва да си ги разреши.

„Много са факторите, включително лошото време, дългата и студена пролет миналата година, недостатъчните доставки към газохранилищата. Всичко това доведе до дефицит на газ. В същото време властите тормозят петролните си компании, които на свой ред не инвестират необходимите средства в производството. И така се появи дефицитът”, каза още Путин.

Според него "Газпром" изпълнява всичките си договорености и доставя газ в уговорените количества, като дори е увеличила износа.

Путин обвини Запада за новото напрежение

Лидерите на ЕС се договориха за налагане на санкции на Русия

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева