Храмът в Житница ще бъде озвучен от нов орган

И католическата общност у нас отбелязва празника. В пловдивското село Житница от днес вече имат орган в църквата си.  

Подготовката за Рождество Христово в дома на семейство Чалъкови от пловдивското село Житница е започнала от рано сутринта. За католическата общност е важно да посрещнат празника с най-близките си около трапезата. За това днес семейството очаква възрастните си родители и роднини от чужбина.

"Задължително ще има една питка на трапезата и ще приготвя свински пържолки, задушени с вино, с гъбки", споделя Катя Чалъкова.

За  9-годишния Петър, който с вълнение очаква своя коледен подарък, празникът има специално значение.

"Смисълът е раждането на Исус Христос, за да ни направи нас хората по-добри и светът да направи по-добър", така вижда празника той.

Освен за Петър, тази Коледа е по-специална за всички в Житница. Храмът ще бъде озвучен от новия орган, чакан от вярващите с години. 

"Нещо, което сме мечтали от много години да имаме в нашата енория. Интересното е, че в този инструмент имаме камбани. Той може да възпроизведе ето например такива звуци", радостен е органистът Милко Петров

А в Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас, децата пресъздадоха библейската сцена от раждането на Исус.

"Един ангел идва и предупреждава Дева Мария, че ще роди Спасителя. Той е Спасителят и спасява хората", разказва 8-годишния Алекс Романов.

"Раждането на Исус е едно ново начало за цялото човечество. Начало, което носи само добро!", заяви отец Младен Плачков, свещенослужител в църквата “Пресвето Сърце Исусово“- Раковски

Най- честата молитва, отправена днес от храма, беше за здраве.

 

 

Честито Рождество Христово!

Популярните личности, родени на Коледа (ГАЛЕРИЯ)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 

СИНХРОН АЛЕКС РОМАНОВ-8г.