Той обяви това по време на среща в Санкт Петербург на Общността на независимите държави

Руският президент Владимир Путин се обяви за по-близки връзки между страните от бившия Съветски съюз - 30 години след разпадането му, предаде ДПА. Путин говори днес на среща в Санкт Петербург на Общността на независимите държави (ОНД), доминиран от Русия блок.

Русия обмисля да започне преговори с НАТО по въпросите на сигурността

Много неща се промениха драматично през последните десетилетия, каза руският президент. Той увери, че връзките между бившите съветски републики са се запазили и играят положителна роля, но в същото време призна, че тези държави са поели по много различен път.

ОНД бе създадена през декември 1991 г. заради въпроси в областта на сигурността и икономиката, стоящи пред страни членки, заяви Путин. Той многозначително не спомена Украйна и Грузия, които напуснаха общността след конфликти с Русия съответно през 2008 г. и 2014 г. и искат да се присъединят към НАТО.

Русия ще изтегли 10 000 войници от границата си с Украйна

Този месец Москва поиска от Алианса гаранции, че няма да се разширява на изток - нещо, което той отказва да й обещае. В същото време много от бившите съветски републики като Беларус, Казахстан и Армения остават съюзници на Русия, отбелязва ДПА.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева
Източник: БТА