СЗО предупреждава за висок риск от новия вариант на вируса Омикрон

Абсолютни рекорди на броя на новозаразените с коронавирус. Съединените щати, Франция, Италия, Англия и още редица държави отчитат стойности, невиждани от началото на пандемията.

На този фон Световната здравна организация казва, че ръст има в целия свят. За последната седмица новозаразените са с 11% повече.

Франция счупи негативния рекорд във втори пореден ден. След близо 180 000 заразени във вторник, днес бяха отчетени 208 000 нови случая. Това е най-големият брой не само за страната, но и за цяла Европа.

„Направих проста сметка и установих, че двама души дават положителен тест във Франция всяка секунда”, заяви френският здравен министър Оливие Веран.

Отново рекорден брой новозаразени с COVID-19 във Франция

Засега драматичният скок на броя на заразените не води до рязко увеличение на хората в болница. От правителството казва, че внимателно следят за това.

„Нека кажа това на неваксинираните - и не като заплаха, защото аз съм лекар. Много малък е шансът да не се заразите този път. А над 70 % от хората в интензивните отделения са неваксинирани", заяви Веран.

Ако в Европа рекордьорът е Франция, в световен мащаб това са Съединените щати. Там вчера регистрираха невероятните 441 000 новозаразени.

„Делта и Омикрон са двойна заплаха, която тласка случаите до рекордни нива”, заяви Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

Здравните власти обясняват, че данните донякъде са преувеличени. По празниците лабораториите докладвали по-бавно и случаите се трупали. Така щяло да бъде до след Нова година. За големия брой случаи допринася и масовото тестване. От американските градове изпращат кадри като тези на опашка от километър и половина в Ню Джърси. Стотици хиляди американци се тестват, защото искат пътуват по празниците.

В Съединените щати значително намалиха оценката си колко от новозаразените са с новия вариант Омикрон. След като бяха казали, че са над 73%, сега здравните власти казват, че са 59%.

Рекордно много заразени има и в Англия. Но премиерът Джонсън настоя, че хората ще могат да празнуват Нова година, ако са внимателни.

„Ако не сте ваксинирани, опасността да се озовете в болница е 8 пъти по-голяма. Затова е много, много важно. Сложете си и бустерната доза. Празнувайте съзнателно. Всеки може да празнува, но си направете тест, проветрявайте помещенията. Бъдете отговорни”, заяви Борис Джонсън.

Не се очаква затягане на мерките във Великобритания заради високият брой ваксинирани.  

Заради ръста на заболелите обаче бяха отменени официалните новогодишни тържества както в Лондон, ката и в Париж и Берлин. Но например в Мадрид програмата на площада ще се проведе.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 

Редактор: