Смъртните случаи обаче не са се увеличили

Европа продължава да е епицентър на пандемията от COVID-19. Въпреки безпрецедентните нива на заразяване броят на смъртните случаи не се е увеличил. В същото време учените имат все повече основания да твърдят, че вариантът на Oмикрон нанася по-малко щети на белите дробове на заразените.

Изправени пред разпространението на силно заразния вариант Омикрон, все повече страни облекчават правилата за изолация, за да избегнат ново парализиране на икономиките. Англия вече съкрати карантината, същото прави и Франция. От днес ваксинираните там хора, дали положителен резултат за COVID-19, ще трябва да се изолират за седем дни вместо десет досега. За напълно ваксинираните контактни случаи вече няма да се налага карантина. Френското правителство увеличава и финансовата помощ за пострадалите от пандемията фирми.

Омикрон в България: Клинична картина и застрашени групи (ОБЗОР)

„Всички фирми, които са загубили 65% от оборота си, припомням, че досега този праг беше 80%, ще могат да получа 100% обезщетение”, заяви Брюно Льомер, министър на финансите на Франция.

От днес всички храни и напитки в баровете и ресторантите ще трябва да се консумират седнали. А вече се подготвя и нова промяна от 15 януари: отрицателните тестове вече няма да са достатъчни за достъп до повечето, а ще се изисква ваксина.

В Гърция новите мерки срещу COVID са в сила

Англия също регистрира всеки ден рекордни нива за заразяване, но поне засега властите не смятат да променят мерките.

 „Мисля, че трябва да продължим напред по досегашния път. Мерките, които прилагаме в момента, според мен са правилните. Но трябва да правим всичко, което можем, за да спрем разпространението - работете от вкъщи, ако можете, носете маска в обществения транспорт, бъдете разумни, направете си тест, преди да се срещнете с хора, с които обикновено не се виждате, но също така сложете си бустер”, посочва британският премиер Борис Джонсън.

А изследване на датски учени показва, че вариантът Омикрон има по-добра способност да заобикаля имунитета на ваксинираните хора, в сравнение с варианта Делта. От откриването на силно мутиралия вариант Омикрон през ноември учените се надпреварват да разберат дали той причинява по-малко сериозно заболяване и защо изглежда по-заразен от досегашния доминиращ вариант Делта.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова