Новите случаи са 3900

Броят на новите случаи на COVID-19 в Румъния е скочил над два пъти, след като по време на празниците ограничителните мерки бяха разхлабени. Властите смятат, че при петата вълна на пандемията може да има два пъти повече случаи спрямo предишната.

Новите случаи, отчетени в последните 24 часа, са 3900. Броят им е почти двойно по-висок от този в понеделник, но е далеч от рекорда от октомври от 18 863 случаи. Смъртните случаи са 47.

"Вероятно ще наблюдаваме много бърз ръст на случаите около 15 януари", заяви министърът на здравеопазването Александру Рафила.

Откриха нов вариант на COVID-19 във Франция

В пика на четвъртата вълна в края на октомври и ноември Румъния зае челните места в световен мащаб по брой смъртни случаи от COVID-19. До момента пандемията е убила 58 866 души в северната ни съседка, чието население е 20 милиона.

Румъния се нарежда на второ място в Европейския съюз по ниско ваксинационно покритие, като 40 на сто от населението на страната е напълно ваксинирано. През октомври сенаторите отхвърлиха законопроект, който предвиждаше медиците, работещите в публичния сектор и служителите на големи частни компании да притежават здравен сертификат, с което се целеше ускоряване на ваксинацията. Оттогава коалиционното правителство обсъжда нов законопроект със същата цел. Все още се обсъжда дали законопроектът да бъде изпратен в парламента за одобрение.

През декември протестиращи, подкрепени от ултранационалистическа опозиционна партия, се опитаха да влязат в парламента в опит за предотвратят одобряването на подобен закон.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.