Това би създало първокласни и второкласни членове на Алианса, което не можем да приемем, се казва в отговора

В петък НАТО отхвърли искането на Русия Алиансът да изтегли войските си от източноевропейските си членки България и Румъния.

„Няма да се откажем от способността ни да се защитаваме и отбраняваме взаимно, включително с присъствието на войски в източната част на Алианса. Исканията на Русия биха създали първокласни и второкласни членове на НАТО, което не можем да приемем", заяви говорителката на Алианса Оана Лунджеску, цитирана от БГНЕС. 

„Ние отхвърляме всяка идея за сфери на влияние в Европа. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност, включително чрез укрепване на колективната ни отбрана. НАТО е бдителна и продължава да оценява необходимостта от укрепване на източната част на нашия Алианс", се казва още в изявлението.

Дипломатически искри между Русия и НАТО с фокус България (ОБЗОР)

Руското външно министерство постави въпроса в петък преди преговорите със САЩ, в които Москва се опитваше да изиска от Вашингтон редица гаранции за сигурност. Напрежението се увеличи, тъй като Западът обвинява Русия, че заплашва да нахлуе в Украйна, като струпва около 100 000 войници по границата ѝ.

През декември Кремъл предложи два договора, които включват широкообхватни искания, включително НАТО да откаже да приеме Украйна и да изтегли силите си от източните си членове.

Воденият от САЩ военен алианс отхвърля всички предложения, които според него противоречат на неговите "основни принципи".

Понастоящем Алиансът обмисля увеличаване на войските си в Румъния и България на фона на рязкото нарастване на напрежението с Русия.

Румъния, която вече прие около 1000 американски военнослужещи на своя територия, заяви в четвъртък, че е готова да приеме допълнителни такива, както и френски войски, след изявление на френския президент Еманюел Макрон.

Както тя, така и България отхвърлиха руското искане като "неприемливо". 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС