Мадагаскар съобщава за 41 загинали, 18 души са загинали в Мозамбик, а 11 - в Малави

Броят на жертвите на бурята, която връхлетя три южноафрикански държави, нарасна до 70 в четвъртък, докато екипите за спешна помощ се бореха да поправят повредената инфраструктура и да помогнат на десетки хиляди пострадали.

В понеделник тропическата буря "Ана" достигна сушата в Мадагаскар, а след това връхлетя Мозамбик и Малави.

Спасителите и властите в трите страни все още оценяват пълния размер на щетите. Мадагаскар съобщава за 41 загинали, 18 души са загинали в Мозамбик, а 11 - в Малави. Остатъци от бурята са преминали над Зимбабве, но там не се съобщава за смъртни случаи.

Тропическа буря в Мадагаскар и Мозамбик взе жертви

В трите най-силно засегнати страни са повредени десетки хиляди домове. Някои от тях се срутиха от проливния дъжд и затрупаха жертвите си под развалините.

Мостовете бяха отнесени от пълноводните реки, а добитъкът се удави и потопи нивите, унищожавайки поминъка на семействата по селата.

В Мадагаскар 110 000 души трябваше да напуснат домовете си. В столицата Антананариво училища и спортни зали бяха превърнати в спешни убежища.

"Взехме със себе си само най-важните си вещи", казва пред АФП Бертин Разафиарисоа, който се е подслонил в една спортна зала с 10-членното си семейство.

В северната и централната част на Мозамбик Ана разруши 10 000 къщи, десетки училища и болници и събори електропроводи.

Метеорологичната служба на Мозамбик очаква през следващите дни над Индийския океан да се образува нова буря. До края на дъждовния сезон през март се очакват до шест тропически циклона.

В съседно Малави правителството обяви състояние на природно бедствие.

Площади в Южна Италия под вода след мощна буря, има загинали

По-голямата част от страната в началото на седмицата остана без електричество, след като наводненията засегнаха електроцентралите. До четвъртък електрозахранването беше възстановено в някои части на страната, но части от електрическата мрежа бяха разрушени.

"Приоритет за нас сега е възстановяването на електрозахранването на здравните заведения, системите за пречистване на водата и училищата", се казва в изявление на националната енергийна компания.

През последните години Южна Африка и особено Мозамбик неведнъж пострадаха от разрушителни бури. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС