Счита се, че Испания е преминала пика на Омикрон вълната

„Има поводи за оптимизъм, че Испания е преминала пика на вълната, предизвикана от варианта Омикрон”, съобщи испанският здравен министър Каролина Дариас, цитирана от ДПА.

"Всичко сочи, че кривата на заразата спада", заяви Дариас.

"С всеки изминал ден тенденцията на намаляване на новозаразените се затвърждава все повече и повече", изтъкна тя.

Над 50 монаси от Света гора са починали с COVID-19

Седемдневната заболеваемост достигна своя връх в началото на миналата седмица, след което започна да спада, за да достигне до сегашното си равнище от 1335 заразени на 100 000 души население.

Натискът върху здравната система също отслабва. Интензивните отделения са запълнени с пациенти на около 22 процента. Регистрираните новозаразени за изминалите две седмици са общо 1,48 милиона.

Испания е със сравнително висок дял на ваксинираните. Над 80 процента са с две дози, а 43 на сто - с три. Властите в много части на Испания започнаха да облекчават ограниченията.

COVID-19: Рекорден брой новозаразени в Германия

Седмичната заболеваемост от коронавирус в Италия също спадна след продължило седмица повишаване, става ясно от данни, публикувани днес от италианските здравни власти.

Вчера властите отчетоха средно 1823 случая на 100 000 души за последните седем дни. Броят на хоспитализираните с COVID-19 пациенти в италианските болници също намаля. В отделенията за интензивно лечение например техният дял е 16,7 процента.

От началото на януари ваксинацията срещу COVID-19 е задължителна за хората над 50-годишна възраст. От февруари неваксинираните хора от тази възрастова група ще бъдат глобявани със 100 евро.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА