Те проведоха втори телефонен разговор в рамките на три дни

Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон обсъдиха във втори телефонен разговор за три дни темата за Украйна, съобщи днес Кремъл, цитиран от Ройтерс. В изявление руското президентство посочва, че двамата са обменили мнения за предложенията на Русия във връзка с исканите от нея гаранции за сигурност. Те са се договорили също да обмислят възможността да се срещнат лично.

САЩ и Русия не сближиха позиции относно украинската криза и в СС на ООН

В разговор между двамата президенти в петък Путин каза на Макрон, че отговорите на САЩ и НАТО на руските предложения не засягат главните безпокойства на Москва. Путин изтъкна също, че не желае ескалация на ситуацията край Украйна.

Днешният контакт е следствие от разговорите на президента Макрон с руския и украинския му колега на 28 януари и е част от усилията за деескалация, отбеляза на свой ред Елисейският дворец, цитиран от Франс прес. Според френското президентство двамата лидери гледат благосклонно на напредъка, постигнат при разговорите в т.нар. нормандски формат (с участието на Русия, Украйна, Германия и Франция) за уреждане на конфликта в Източна Украйна.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК. 

Източник: БТА