Той обяви това в края на посещението си в Брюксел

„Лидерите на институциите на ЕС са единодушни в подкрепата за свикването на първата междуправителствена конференция със Северна Македония за отваряне на преговорните глави без отлагане”, заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски в края на посещението си в Брюксел, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Той подчерта, че бъдещето на Северна Македония е в европейското семейство и че това е бъдеще на най-високи демократични ценности, на зелен дневен ред, на възобновяеми източници на енергия, на дигитализация и път, който създава предвидимост и пространство за развитие на младите.

Петков: Ковачевски обяви готовност да вкара българите в РСМ в тяхната Конституция

"Тук, в Брюксел, информирах партньорите ни от ЕС за напредъка, който постигнахме заедно с България в задълбочаването на добросъседското сътрудничество. Ясен е и поздравен стремежът на двете страни за намиране на решения и засилване на диалога. В разговори с нашите приятели Шарл Мишел в Европейския съвет и Роберта Мецола в Европейския парламент бе потвърдена откритата подкрепа за свикването на първата междуправителствена конференция", каза Ковачевски.

Той заяви още, че всички в Брюксел са единодушни, че Северна Македония трябва да започне преговори за членство в ЕС веднага.

"Благодарни сме и за солидарността, изразена от страна на ЕС по време на цялата пандемия. По време на кризите показахме какво значи да сме европейци и какво значи за Северна Македония да има подкрепа в най-тежките моменти", каза Ковачевски, поздравявайки Икономическия инвестиционен план за Западните Балкани като важна стъпка, която ще означава реализация тъкмо на такива стратегически проекти.

Президентът на РСМ Стево Пендаровски идва на визита у нас

Той напомни, че започна посещението си със съвместна пресконференция с генералния секретар Йенс Столтенберг в НАТО и че заедно потвърдиха единството по въпросите, свързани с Украйна и необходимостта от деескалация и решаване на въпросите с Русия по пътя на дипломацията, тъй като, както каза, "ние сме НАТО, а НАТО е за мир и диалог, за сигурност и безопасност".

"Завършваме работното посещение със срещите със скъпите приятели в ЕС, домът, към който принадлежим. Връщаме се със силна подкрепа, която ни мотивира да засилим европеизирането у дома", заключи Ковачевски след края на първата си официална визита в европейските институции в Брюксел. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева
Източник: БТА