Москва осъди изявление на върховния представител на ЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва категорично осъжда вчерашното изявление на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел, който нарече Русия и Китай „авторитарни”, като заяви, че и двете страни са големи суверенни държави със собствени политически системи и държавни структури.

„На първо място, ние абсолютно не сме съгласни с оценката за Русия и Китай като авторитарни. Не смятаме, че ЕС има каквото и да е право да прави подобна преценка за Руската федерация и Китайската народна република”, казва той.

Борел: Русия и Китай може да изградят мощен съюз между два авторитарни режима

Песков също така отбеляза, че Москва уважава политическите системи на другите държави и не се намесва във вътрешните им работи.

Вчера висшият европейски дипломат визира срещата между руския президент Путин и китайския президент Си, като заяви, че тя може да доведе до мощен съюз на два „авторитарни режима”.

Съвместното изявление на президентите на Русия и Китай обяви широко сътрудничество между Москва и Пекин в различни области. Путин и Си разкритикуваха и разширяването на НАТО по света, като призоваха блока да се откаже от подхода си от „епохата на Студената война” и вместо това да допринесе за глобалната сигурност. Те също така подчертаха, че светът е изправен пред преразпределение на властта, и изразиха критика към външните сили, подкопаващи реда в съседните региони.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов
Източник: БГНЕС