Те ще обсъдят политически въпроси, засягащи двете държави

Представители на външните министерства на България и Северна Македония ще се срещнат на 10 и 11 февруари. Те ще обсъдят откритите политически въпроси между двете страни, заяви македонският премиер Димитър Ковачевски.

„Ако бъде постигнат напредък, приемлив и за двете държави на основата на европейските ценности и уважение, тогава Министерството на външните работи ще го обяви. Това ще стане по същия начин, както министърът на външните работи се обърна към Парламентарната комисия по въшна политика и в продължение на няколко часа обясняваше основните принципи на провежданите разговори”, обясни Ковачевски.

Маричич: Не искаме прибързано решение с България

Той сподели, че вчера е провел телефонен разговор с българския премиер Кирил Петков, който се е поинтересувал за инцидента в двора на църквата „Св. Спас“, където е саркофагът с костите на Гоце Делчев, както и за счупеното стъкло на българския Културен център в Битоля. Ковачевски е информирал Петков, че по първия МВР извършва издирвателни действия, съгласно процедурите, а мотивите за втория инцидент са от личен характер.

Стана ясно и, че трима министри от България и двама от Република Северна Македония ще участват утре в заседание на междуведомствената работна група за сътрудничество в областите инфраструктура, транспорт и свързаност, съобщиха от МРРБ.

Участие в него ще вземат вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, министърът на местното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски, министрите на транспорта и съобщенията на България – Николай Събев, и на Република Северна Македония – Благой Бочварски, и министърът на енергетиката Александър Николов. В работната среща ще се включат също регионалният заместник-министър Деляна Иванова, Размена Цекич-Дурович – държавен секретар в министерството на икономиката на Република Северна Македония, и експерти от ведомствата на двете страни.

Участниците ще дискутират теми, свързани с транспорта и транспортната свързаност между двете страни, енергетиката и регионалната политика.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Редактор: Габриела Винарова
Източник: БГНЕС