Вашингтон ще използва военни бази в страната

Въпреки продължаващите обществени протести, президентът на Словакия Зузана Чапутова подписа споразумение за военно сътрудничество между Словакия и Съединените щати.

Националният парламент на Словакия одобри по-рано днес военен договор със Съединените щати. Документът е спорен, съдейки по ожесточените дискусии сред депутатите. Представители на опозицията виждат в него загуба на суверенитет и едностранно предимство за Съединените щати с разполагането на американски военни на територията на страната. Според главния прокурор на Словакия Марош Жилинка документът е в противоречие с националното законодателство и представлява заплаха за Словакия. Около 5 хиляди души протестираха пред парламента на Словакия в Братислава.

Чехия: Струпването на руски войски предизвиква изтичане на капитали от Украйна

Споразумението позволява на въоръжените сили на САЩ да използват въздушните бази Malacky-Kuhina и Sliac, както и други военни съоръжения в Словакия. В замяна словашката армия ще получи финансиране в размер на 100 милиона долара.

Документът е критикуван и от много други словашки политици и общественици. Лидерът на социалдемократите, бившият премиер Робърт Фицо, е убеден, че единствената цел на споразумението е да приближи американската армия до руската граница. 

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БГНЕС