Според него е важно да се установи постоянен канал за връзка между военните на Великобритания и на Русия

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс заяви, че разговорите с руския външен министър Сергей Шойгу в Москва са били конструктивни и откровени. Двамата са обсъдили подробно руските предложения относно гаранциите по сигурността в Европа.

„Благодаря на министър Шойгу за готовността да се срещне с мен, за да обсъдим поредица от въпроси, включително запазващото се напрежение около Украйна и нейните граници. Ние обсъдихме подробно руския проект на договор относно гаранциите за безопасност, който беше предаден на НАТО и се спряхме специално на няколко от точките в него“, каза Уолъс по време на пресконференция, организирана в британското посолство в Москва.

Министърът се изказа в подкрепа на заздравяване на каналите за връзки с Русия.

Великобритания достави на Украйна три самолета с въоръжение

„Това е първата среща на министър на отбраната на Великобритания с министър Шойгу от 2013 г. насам – това са 9 години. Да разберем взаимно своята загриженост и да имаме канали за връзка е много по-добре, отколкото да нямаме нищо. Очаквам с нетърпение продължението на сътрудничеството с министър Шойгу, а моят началник на щаба на отбраната Тони Радакин – с началника на ГЩ на Русия Валерий Герасимов“, отбеляза Уолъс.

Според него е важно да се установи постоянен канал за връзка между военните на Великобритания и на Русия.

Уолъс информира, че по време на разговорите си с Шойгу двамата са обсъдили ситуацията около Украйна и са подчертали необходимостта от спазване на Минските споразумения като стъпка напред по посока към деескалация.

Според него евентуално нахлуване на Русия в Украйна би имало трагични последици за украинците, руснаците и за европейската сигурност като цяло.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС