Байдън призова всички американци да напуснат Украйна

Опасността от война в Украйна е съвсем реална. Президентът на Съединените щати Джо Байдън каза, че всички американци трябва да напуснат Украйна. Вашингтон смята, че руснаците могат да нахлуят в съседната страна всеки момент. Нидерландия също отправи подобен призив. Правителството не само призова гражданите на страната да напуснат Украйна, но обяви че премества дипломатическата си мисия от Киев в западния град Лвов.

Шолц: Ще използваме всички дипломатически средства, за да предотвратим война в Европа

Джо Байдън призова американците да напуснат възможно най-бързо. Той предупреди, че Съединените щати няма да изпратят войници в Украйна, за да им помогнат, ако войната започне. А външният министър на САЩ смята, че руснаците може и да не изчакат края на Олимпийските игри в Китай и да нахлуят в Украйна преди това.

"Казано просто - продължават тревожните знаци на руската ескалация. Включително пристигането на нови руски части на украинската граница. Вече сме в този период, в който инвазията може да се случи във всеки един момент. Включително докато вървят Олимпийските игри", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Украйна: Русия да обясни до 48 часа военната си дейност по границата

Руснаците многократно настояват, че нямат намерение да атакуват Украйна. Днес завърши истински маратон от преговори в така наречения "нормандски формат". Представители на Русия, Украйна, Франция и Германия преговаряха 9 часа за това как точно да се четат мирните споразумения от Минск и обсъждаха какви нарушения има в спазването им. Руснаците казаха, че не е имало прогрес, заради непреклонната позиция на Киев. Украйна отказва да преговаря със самообявилите се за републики Луганск и Донецк.

"Не видях да заемат твърди позиции, за да бъдат приложени споразуменията от Минск. Както буквата, така и духа на тези договори. Днес обсъждахме само политическата част от споразуменията, но нито Германия, нито Франция днес показаха желание да заемат такава твърда позиция", каза представителят на Русия на преговорите в Берлин Дмитрий Козак.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно в нарушаване на подписаните през 2015-а мирни договори. Според френските представители в Русия са се съгласили да има нови преговори през март.

Украйна омаловажи призива на Байдън за евакуация от страната

А след много статии, телевизионни репортажи и забавни мемета в интернет, Русия обясни защо на срещата в Москва, Владимир Путин и Еманюел Макрон са седели толкова отдалечени, в двата края на огромна маса. Според Кремъл, френският президент отказал да му направят PCR тест, защото не искал да дава ДНК материал на руснаците. И огромната маса била форма на социална дистанция, поискана от Путин.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.