ЕС също е уведомил свои служители от дипломатическата си мисия

Вече шест държави предупредиха своите граждани да напуснат Украйна. След Съединените щати, в последните няколко часа, това направиха Великобритания, Естония, Нидерландия, Япония и Южна Корея. Правителствата на тези страни смятат, че опасността от война в Украйна е напълно реална.

Европейският съюз също е уведомил служителите от дипломатическата си мисия в Украйна, които не са от съществено значение, да напуснат страната, но не е издал заповед за евакуация, заяви говорител, цитиран от АФП.

САЩ изпращат още 3 хиляди военни в Полша

"Продължаваме да оценяваме ситуацията в хода на нейното развитие в съответствие със задължението за грижа, което имаме към нашите служители, и в тясна консултация и координация с държавите членки на ЕС", заяви Петер Стано. "Не става дума за евакуация. За момента на персонала, който не е от съществено значение, е предоставена възможност да работи от разстояние извън страната."

Европейският съюз има делегация в Киев от 1993 г. насам, за да насърчава връзките между блока и Украйна. Настоящият посланик на ЕС е естонският дипломат Мати Маасикас. Според EU Observer, днес Маасикас е изпратил имейл, в който призовава "всички колеги, с изключение на основния персонал, да напуснат Украйна възможно най-скоро и да работят от разстояние извън страната".

Белият дом: Руско нахлуване в Украйна може да се случи във всеки един момент

Според армията на Съединените щати Русия най-вероятно ще започне своята офанзива с удари от въздуха. Вашингтон каза на своите граждани да напуснат в следващите 24 до 48 часа. Джо Байдън призова американците да напуснат възможно най-бързо. Той предупреди, че Съединените щати няма да изпратят войници в Украйна, за да им помогнат, ако войната започне. Външният министър на Съединените щати смята, че руснаците може и да не изчакат края на Олимпийските игри в Китай и да нахлуят в Украйна скоро.

"Казано просто - продължават тревожните знаци на руската ескалация. Включително пристигането на нови руски части на украинската граница. Вече сме в този период, в който инвазията може да се случи във всеки един момент. Включително докато вървят олимпйските игри", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. 

САЩ: Опасността от война е напълно реална

Руснаците многократно настояват, че нямат намерение да атакуват Украйна. Днес завърши истински маратон от преговори в така наречения "нормандски формат". Представители на Русия, Украйна, Франция и Германия преговаряха 9 часа за това как точно да се четат мирните споразумения от Минск и обсъждаха какви нарушения има в спазването им. Руснаците казаха, че не е имало прогрес, заради непреклонната позиция на Киев. Украйна отказва да преговаря със самообявилите се Луганска и Донецка републики.

"Не видях да заемат твърди позиции, за да бъдат приложени споразуменията от Минск. Както буквата, така и духа на тези договори. Днес обсъждахме само политическата част от споразуменията, но нито Германия, нито Франция днес показаха желание да заемат такава твърда позиция", каза Дмитрий Козак, представител на Русия на преговорите в Берлин.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно в нарушаване на подписаните през 2015-та мирни договори. Според френските представители, в Русия са се съгласили да има нови преговори през март.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 

Редактор: