По думите му човешката цена ще бъде значима

Руска атака срещу Украйна все още е възможна, но човешката цена ще бъде значима, заяви американският президент Джо Байдън. В телевизионно обръщение той подчерта, че Съединените щати са готови да отговорят решително на такъв ход.

Руският посланик в ЕС: Русия няма да нападне днес Украйна

Байдън не пропусна да подчертае, че Русия е струпала 150 000 войници на границата с Украйна, а изтеглянето на част от тях все още не е потвърдено.

„Не сме потвърдили, че руските военни части се връщат в базите си. Всъщност, нашите анализи показват, че остават на позиция, а фактът в момента е, че Русия има повече от 150 000 военни, обкръжили Украйна, и в Беларус, така че инвазията остава много възможна”, посочи американският държавен глава.
 

 

Речта на Байдън дойде само няколко часа, след като руският президент Владимир Путин заяви, че опасенията за сигурността на Москва трябва да бъдат взети сериозно. „Съединените щати и НАТО не са заплаха за Русия. Украйна не заплашва Русия. Нито Съединените щати, нито НАТО имат ракети в Украйна. Нямаме планове да разполагаме такива”, категоричен е той.

НАТО: Не можем да подпишем документ, че разширяването на пакта ще спре

След като украинският президент Володимир Зеленски обяви 16-и февруари за ден на единството, днес той направи обръщение.

„Ние сме обединени от желанието си да живеем в мир, да живеем щастливо със семействата си, родителите и децата си. Имаме пълното право за това, защото ние сме си у дома, тук, в Украйна. Никой няма да обича нашия дом, така както нас и никой няма да го защитава, както нас”, заяви Зеленски.

Русия обяви, че връща в гарнизоните им военни части, които са приключили учения на анексирания украински полуостров Крим. Разполагането на войски подхранваше опасенията от нахлуване в Украйна, коментират световните агенции.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.