Тестват я експериментално на Олимпиадата

Китайски учени изграждат системи за откриване на следи от новия коронавирус във въздуха, за да предотвратят разпространението на COVID-19. Според публикация в пекинския вестник „China Daily“, тези технологии се тестват експериментално по време на Олимпийските игри през 2022 г.

Италианците над 50 години само със супер зелен сертификат на работа

„Работата по предотвратяване на разпространението на вируса се състои от редица процедури като използване на обеззаразяващи устройства и тестване на участниците“, каза Лю Пен, изследовател от Медицинския факултет на университета Цинхуа. Въздушните тестове за вируса могат да бъдат важен инструмент в подкрепа за ранното предупреждение, уточни той.

В допълнение към прякото заразяване на хората наоколо при кихане и кашляне на болни пациенти, китайските лекари смятат, че предаването на вируса е възможно чрез аерозолни частици във въздуха, особено в затворени пространства.

Проф. Витанов: Справяме се - трендът на нарастване на новите случаи е пречупен

Оборудването за откриване на тези вредни аерозоли представлява преносимо устройство, което засмуква въздушни проби и отстранява от тях най-малките частици, които могат да съдържат вируса. След това тези частици се разтварят в течност и се прекарват през детектор за нуклеинова киселина. Според разработчиците това устройство е 10 пъти по-чувствително от конвенционалните устройства за молекулярно-генетична диагностика.  

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС