Това съобщиха от българското външно министерство

Дванайсет от пътниците на изгорелия в Йонийско море ферибот все ще са в неизвестност. Това съобщиха от българското външно министерство. Седем от тях със сигурност са българи, но има съмнение, че още двама са наши сънародници.

Гасенето на плавателния съд продължава. Огънят се е разпространил отново тази нощ. У нас е създаден кризисен щаб, открит е и горещ телефон за информация.

Отвориха телефонна линия за близките на пътниците от запалилия се ферибот

Фериботът „Олимпия” се вижда ясно от остров Корфу. Този следобед ситуацията на кораба продължаваше да изглежда тревожна. 36 часа след избухването на пожара, все още гъсти облаци дим са обхванали ферибота „Олимпия”. Спасителните екипи правят всичко възможно да ги потушат, за да продължат спасителната акция. Все още няма никаква информация за това каква е съдбата на изчезналите пътници от кораба. Сред хората в неизвестност са и двама шофьори от транспортна фирма от Пловдив. 

7 българи са в неизвестност след пожара на ферибот, има съмнение за още двама

„Бяхме спокойни, защото наши шофьори са видели, че ги качват на някакъв хеликоптер Кугър, който се оказа, че бил на военните, който е помагал там при спасяването, но днеска когато видяхме списъка, в списъка на тези, които ги няма, вътре фигурират и нашите двама шофьори”, каза Илиян Филипов, който е собственик на транспортната фирма.

Мартин Тодев излиза жив от кораба, след като се оказва в огнен капан на третия етаж на палубата.

„Започнаха да горят камиони, всичко, и беше варианта или да скачам във водата, или да остана да изгоря. Взех един пояс, който имаше въже на него, завързах го за оградата на кораба, единственият вариант беше да се спусна по въжето, понеже беше доста високо. Въжето се заплете и увиснах може би два метра и половина, и те ми казват „Скачай!”, обаче трябваше да се измъкна от пояса и се сетих, че в чантичката имам ножче и срязах въжето”, разказва за ужаса Тодев. .

Румен Методиев пък се връща в огъня, за да търси двама свои колеги.

„Отидохме на четвъртия етаж на палубата, където бяха камионите, събудихме ги, а заради тях събудихме още 8 шофьори по камионите. То буквално  ние като вървяхме по палубата, по това отдолу чувствахме температурата”, спомня си Методиев.

Българите в горящия ферибот - разкази от първо лице: Имаше бебета и малки деца

На ферибота пътуват и Величка и Боянка. Двете изживяват истински ужас в момента, в който сирената в кораба ги призовава да го напуснат. Малко преди обяд част от шофьорите отпътуваха от Корфу за България. Други обаче, заради липсата на паспорти след пожара, се наложи да чакат по-дълго.

Още снощи у нас е сформиран кризисен щаб заради инцидента в Йонийско море. Външното министерство поддържа връзка с посолството ни в Атина и с консулството в Солун. Те от своя страна - поддържат постоянен контакт с италианските и гръцките власти. Според кризисния щаб, 7 от 12-те пътници в неизвестност със сигурност са българи. Възможно било обаче още двама да се окажат наши граждани. Разкрит е и горещ телефон, на който близки на изчезналите могат да търсят информация и съдействие - тел. 02 948 30 51.

„12 души остават в неизвестност, според информация, която получаваме постоянно от гръцките власти – за момента 7 са с потвърдено българско гражданство, има съмнение за още двама, но още не е изяснена тяхната националност и дали те са били легално на борда или не, защото това също е проблем с изясняването на тяхната националност. Сред евакуираните ни граждани има и деца като всички са добре”, каза заместник-външният министър на България Велислава Петрова.

По информация на българския консул в Солун, който от вчера е на остров Корфу, за да окаже съдействие на място, двамата българи, настанени в болнично заведение, са в добро състояние. Единият вече е напуснал болницата, а другият, който бе интубиран, е стабилизиран и без опасност за живота.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.