Това потвърдиха властите в Украйна

Руски танкове и военни камиони са в предградие на Киев. Новината потвърдиха властите в Украйна, предаде Би Би Си. Последните данни са, че най-предните руски части са на по-малко от 10 километра от града. Украинците се заканват, че чакат танковете с модерните антитанкови системи, които им изпратиха от чужбина. 

ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА В СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Украинските военни казват, че руски „шпиони" и „диверсанти" са забелязани на около 5 км от столицата, предаде БТА. 

Властите призовават хората да останат по домовете си и да се отбраняват с коктейли Молотов. Изстрели се чуват близо до района с правителствените сгради.

От сутринта са чути няколко експлозии. 

Чрез Twitter украинските военни сили призоваха всички, които искат, да се включат в отбраната, дори и да са малолетни.

Лондон: Русия иска да завземе цяла Украйна, но руската армия не се справя със задачата

Боевете продължават на много места в страната. Рано тази сутрин е имало и нови ракетни удари.

Русия не дава много информация как се развиват бойните действия на украинска територия. Но тази сутрин те казаха, че ще пратят парашутисти в чернобилската атомна електроцентрала. В руските медии всеки ден се публикуват предимно твърдения на сепаратистите в Донбас, че украинците ги обстрелват и има загинали цивилни. Както и че украински отряди се предават без бой.

Киев: Днес ще е най-тежкият ден от руската инвазия (ВИДЕО+СНИМКИ)

В Киев звучат сирени и хората бягат в мазетата или метрото. Така протече нощта за хиляди жители на украинската столица. И тази нощ е имало ракетни удари, казват от управата на града. Голям жилищен блок беше ударен от ракета или свален дрон. Ранени са поне 8 души. Повече от 150 са били евакуирани. Самолет е паднал и в един от южните квартали на столицата.

„Известно време успяхме да спим. Но всички се събудихме от мощния взрив. В 4:20 часа над нашия блок взривили ракета. Крихме се във ваната, докато накрая успеем да излезем от там”, разказва жителка на Киев.

 

 

Боевете продължават на много места в Украйна. Съобщава се за директен сблъсък с руските сили край град Херсон. Все още не е ясно каква е обстановката на голямото летище „Антонов”, недалеч от Киев. Това е товарно летище, на което Русия изпрати командоси с десетки бойни хеликоптери. Някои съобщават, че е превзето от руснаците, други че украинците спрели атаката. Президентът Володимир Зеленски каза във видеообръщение, че едно е очевидно - налагането на санкции не работи, а обявените от Запада заради руската инвазия не са достатъчни

„Тази сутрин сами отбраняваме страната си. Точно както вчера. А най-мощните сили в света гледат от далеч. Вчерашните санкции убедиха ли Путин да спре? Виждаме в небето ни и чувстваме под краката ни, че не са достатъчни”, заяви Зеленски.

Украинците твърдят, че атаката на Русия има две основни цели. Едната е да осъществи сухопътна връзка през цяла Украйна, от Донбас до молдовската граница. Другата е да обкръжат и изолират Киев. Президентът Зеленски каза, че една от главните им цели е да го елиминират.

„Оставам в столицата. Семейството ми е в Украйна, децата ми са в Украйна. Семейството ми не сме предатели. Те са граждани на тази страна. Къде точно се намират нямам право да кажа. Според информацията, която имам, врагът ме е определил като „цел номер 1". Семейството ми е „цел номер 2". Те искат да нанесат удар по Украйна, като унищожат държавния глава”, заяви Зеленски.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.