Правителството призова гражданите да използват коктейли „Молотов” за защита

Руски части са обкръжили град Чернигов, на около 150 километра северно от Киев. Официална Москва съобщи, че е било превзето и ключово летище край столицата, където са били "унищожени" 200 членове на украинските спецчасти. Загинали са най-малко 25 цивилни, а повече от 100 са били ранени, по данни на ООН. В момента руските части са в северните покрайнини на Киев. Правителството призова гражданите да използват коктейли „Молотов” за защита на града.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В Киев звучат сирени и хората бягат в мазетата или метрото. Така протече нощта за хиляди жители на украинската столица. И тази нощ е имало ракетни удари, казват от управата на града. Голям жилищен блок беше ударен от ракета или свален дрон. Ранени са поне 8 души. Повече от 150 са били евакуирани. Самолет е паднал и в един от южните квартали на столицата.

„Известно време успяхме да спим. Но всички се събудихме от мощния взрив. В 4:20 над нашия блок взривиха ракета. Крихме се във ваната, докато накрая успеем да излезем от там”, споделя жена, която живее в Киев.

Боевете продължават на много места в Украйна. Съобщава се за директен сблъсък с руските сили край град Херсон. Все още не е ясно каква в обстановката на голямото летище Антонов, недалеч от Киев. Това е товарно летище, на което Русия изпрати командоси с десетки бойни хеликоптери. Някои съобщават, че е превзето от руснаците, други че украинците спрели атаката.

Президентът Владимир Зеленски каза във видеообръщение, че едно е очевидно - налагането на санкции не работи, а обявените от Запада заради руската инвазия не са достатъчни

"Тази сутрин сами отбраняваме страната си. Точно както вчера. А най-мощните сили в света гледат отдалече. Вчерашните санкции убедиха ли Путин да спре? Виждаме в небето ни и чувстваме под краката ни, че не са достатъчни."

Украинците твърдят, че атаката на Русия има две основни цели. Едната е да осъществи сухопътна връзка през цяла Украйна, от Донбас до молдовската граница. Другата е да обкръжат и изолират Киев. Президентът Зеленски каза, че една от главните им цели е да го елиминират.

„Призовавам президента на Русия още веднъж. На цялата територия на Украйна се водят сражения. Нека са седнем и да говорим, за да спрем убийствата на хора.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Калина Петкова