Тази среща ще бъде четвъртата поред

Съединените щати и Албания поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в неделя за приемане на резолюция за „свикване на специална сесия на Общото събрание на ООН” в понеделник по въпроса за войната между Русия и Украйна, съобщи АФП, позовавайки се на дипломатически източници.

Зеленски призова ООН да лиши Русия от вотa ѝ в Съвета за сигурност

За приемането на тази резолюция са необходими 9 гласа „за” от 15-те членове на Съвета за сигурност. В съответствие с рядко използваната процедура на нито един от петте постоянни членове, в това число и Русия, няма да им бъде позволено да наложат вето върху свикването на сесия на Общото събрание

Целта на тази „специална сесия на Общото събрание“ е „да накара 193-те членове на ООН да вземат отношение“ по конфликта, относно „нарушаването на Устава на Обединените нации“ и, разбира се, да осъди войната , каза дипломат за АФП, пожелал анонимност.

Зеленски: Украйна осуети замисъла на руските сили

Тази среща ще бъде четвъртата поред на Съвета за сигурност от понеделник насам относно конфликта между Русия и Украйна.

Ако предложената резолюция бъде одобрена от Съвета, същите правила на ООН предвиждат „специалната сесия“ на Общото събрание да се проведе в рамките на 24 часа след нейното приемане.

След провала на резолюция на Съвета за сигурност в петък, на която Русия наложи вето като постоянен член, се очаква Общото събрание на ООН да гласува подобен текст по повод на неговата „специална сесия”.

Няколко дипломати казаха пред АФП, че в този случай очакват да получат мнозинство от повече от сто членове на ООН в полза на текста.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов
Източник: БГНЕС