Сигурността на България като член на НАТО и ЕС е гарантирана, категорична е тя

ЕС може ускорено да даде статут на страна, потенциален кандидат, но пътят за директно членство е дълът. Няма бърза писта за това. Това каза в ефира на „Денят на живо” зам.-председателят на Софийския форум за сигурност Моника Панайотова.

„ЕС е активен в подкрепата си за Украйна. Тя има подписано споразумение за асоцииране към ЕС заедно с Молдова и Грузия , като те са част от специфичната политика на общността за съседство за източните държави”, обясни Панайотова.

Панайотова обърна внимание, че за първи път са наложени не само икономически и хуманитарни санкции, но има и мобилизация на военни и отбранителни помощи.

„За първи път във финансовата рамка на ЕС са предвидени пера за отбрана и сигурност. Действията на Русия показаха на европейските лидери, че ЕС трябва да говори с един глас, да бъде заедно. Днешната резолюция на ЕП не е закъсняла, тя е логичното развитие на наложените санкции върху Русия”, добави тя.

Фон дер Лайен: Украйна и ЕС са по-близки от всякога

Според зам.-председателя път към дипломацията в тази ситуация има, но връщане назад е немислимо.

„Това, което се случи беше немислимо за цяла Европа. Всички смятахме, че действия като тези през Втората световна война ще останат само в учебниците по история и в рамките на теоритичното мислене. Оказва се обаче, че военен конфликт е възможен и в 21 век. Като държава, част от семейството на демокрациите, имаме морален дълг към украинския народ да проявим солидарност”, каза още тя.

Моника Панайотова обърна внимание и на поведението на българските управляващи по време на кризата. По думите й има какво да се желае по отношение на единното говорене.

Политолог: България е много пряко заинтерсована от случващото се в Украйна

„Темите за националната сигурност и дипломацията следва да се говорят с един общ глас, обрано и координирано. Функцията на министъра на отбраната е политическа, като действията на кабинета за отстраняването на даден човек от поста са оправдани, ако смята, че се губи доверието на съюзниците. Притеснително е обаче напрежението между "Дондуков" 1 и 2. Важно е в такъв момент да има единодействие от страна на българските институции. Важна е и ролята на президента като върховен главнокомандващ. Надяваме се публичните престрелки да бъдат елиминирани. Не е сега моментът за тях. Сигурността на цяла Европа е поставена на карта”, уточни тя.

По отношение на сигурността на България Панайотова обясни, че като член на ЕС и НАТО и съгласно клаузите, заложени в тези два съюза, сигурността на страната е гарантирана.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: