Енергоизточниците и заплахата от Русия са водещи теми

Лидерите на Европейския съюз се събраха преди час във Версай. Това е вторият ден от неформалната среща на 27-те. Тя практически изцяло е фокусирана върху отражението на войната в Украйна върху Европейския съюз.

За днес са предвидени всички дискусии, свързани с укрепването на икономическото състояние на Съюза. Ще бъдат разгледани теми, свързани с кризите, които войната в Украйна предизвиква.

Докато Украйна отправи официално искане за влизане в Европейския съюз, 27-те отказаха всяка ускорена процедура по присъединяването на страната.

Очаква се днес да бъдат поискани още санкции за Русия. За това призоваха някои от европейските лидери. Сред тях - латвийският премиер.  

„На Запад трябва да разберем, че няма такова нещо като провокация към Путин. Той има своя план за агресия. Ние не знаем всичките му аспекти, но той буквално е в процес на унищожаването на Украйна. Така че не зависи от нашите действия. Това идва изцяло от него - той започна война без всякаква причина и ние стоим с Украйна и помагаме с всичко, с което можем”, министър-председател на Латвия Артурс Кришиянис.

На срещата ще бъдат разгледани досиетата на Молдова и Грузия, които също кандидатстват за приемане в европейското семейство. Ще се обсъди и предложението на ЕК за намаляване с 2/3 на руския газ до края на тази година.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.