Той коментира настроенията от района на Южна Бесарабия

Журналистът Димитър Кенаров се завърна от пътуване в Украйна, където посети Южна Бесарабия. Посещава точно тази част, защото смята, че за разлика от „горещия център”, в периферията могат да бъдат усетени други настроения.

„Там не падат бомби и няма активни военни действия. Това, което е интересно и се пренебрегва, са вътрешните настроения и вибрации в този регион, който ни интересува изключително много. Там има 20% българи”, обясни той.

Кенаров поясни, че в Южна Бесарабия и до войната голяма част от хората са проруско настроени. „Хората гледаха негативно на събитията от „Майдана”. През 2015 г. имаше опити за сепаратизъм в така наречената Република Буджак, която трябваше да се организира по модел да Донецката и Луганската република”, заяви журналистът.

„В цялата страна настроенията се променят. Много хора, които преди са имали някакви скепсис към Киев и политиките в Киев или позитивни отношения към Москва, голяма част от тях се променят. Особено сред младите хора, които виждат, че това е атака срещу собствената им страна и те се настройват патриотично”, посочи Кенаров.

Интересното за Буджак е че е доста изолирана чисто географски, политически и социално. „Изключително беден район. Това е може би един от най-бедните и маргинализирани социално региони в Украйна. Оттам са идвали и настроенията за носталгия към Съветския съюз”, уточни журналистът.

Кенаров заяви, че има доста хора там, които са променили мнението си, особено сред младите. „Срещнах изключително патриотично настроени хора и сред българската общност, и сред руснаци, украинци и т.н.”, каза той.

Според него е важно да се говори за сепаратизъм в полза на Русия. „Трудно е да се каже какъв процент. Дори хората, които са проукраински настроени, ми казваха, че има доста сериозни такива настроения”, допълни Кенаров. По думите му трябва да се обръща внимание на местата, които са така наречения „тих фронт”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.