Това обяви говорителят на кабинета Лена Бориславова

"Днес беше взето решение да се предостави безвъзмездно на Украйна помощ за защита на нейните граждани. Тя представлява средства за индивидуална защита, а именно - 2000 каски и 2000 бронежилетки, които ще бъдат отпуснати от наличните ни количества със съдействието на Министерството на отбраната". Това обяви говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Бориславова: Искаме началникът на НСО да бъде освободен

„През последните няколко седмици беше събирана информация с какъв точно ресурс разполага българската армия и как да бъдат предоставени тези средства за индивидуална защита на граждани на Украйна, така че да може България да подпомогне населението в този изключително тежък момент”, каза още тя

По думите й тази мярка надгражда хуманитарната и другата помощ, предоставена от страна на правителството.

БЧК събра повече от 3,3 млн. лева хуманитарна помощ за Украйна (ВИДЕО+СНИМКИ)

„България беше една от първите държави, които сезираха наказателния съда в Хага за престъпленията, извършени от Русия на територията на Украйна", посочи говорителят на кабинета.

„Това се случи още на 3 март. По-късно, на 24 март, България беше една от първите държави, които откликнаха на призива на съда в Хага за осигуряване на допълнителна финансова помощ за разследване и осъждане на военните престъпления. Предстои решение на МС за отпускане на допълнителна финансова помощ в тази връзка”, заяви Бориславова.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.