Керемедчиев смята, че преговорите няма да доведат до резултат, защото Путин силно се нуждае от поне една "победа" на руските въоръжени сили

"Путин винаги ще има своята поддръжка, а това му дава увереност да продължи докрая. Затова няма намерение да седне на масата за преговори. Без военно подпомагане на Украйна няма да може да се сложи край на войната". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS дипломатът Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ.

Тя твърди, че трябва да спре илюзията, че може да се постигне договореност с Путин на база на отдавна установените норми на международните отношения. "Това няма да стане, трябва да се търсят по-категорични решения. Няма да има доброволно, дипломатическо прекъсване на военните действия. Украйна иска преговори, Русия няма особен апетит към тях, защото е ясно, че ще трябва да се договорят споразумения, които да се спазват", коментира Поптодорова.

Според нея редица договорени източници на газ могат да помогнат на Европа да посрещнат първата липса на руски доставки. 

Бесарабски българин загина в боевете в Украйна

От своя страна бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев смята, че преговорите няма да доведат до резултат, защото Путин силно се нуждае от поне една "победа" в лицето на руските въоръжени сили, в момента не може да се похвали с такава. "Петият кръг от санкции включва и енергоизточници, а за първи път се спират доставките на въглища, които са над 45% от потреблението в Европа", посочи той.

По думите му Русия изнася повече петрол от миналата година - 4 млн. барела дневно, но към Африка и Азия. "Приходите им обаче ще бъдат ограничени, защото е по-скъпо да се доставя на по-далечни дестинации", счита дипломатът. И допълва, че около 30 страни изпращат военна помощ на Украйна. "Войната е на нашия праг и не бива да се крием. БСП продължава с битовизмите за братския руски народ, който отдавна не е братски", сподели Керемедчиев. И уточнява, че отношението към руския посланик Митрофанова не е достатъчно строго.

"Тя е обигран дипломат и говори в унисон със стратегията на Русия и използва конфронтацията в обществото ни, обръща се към българския народ, който е несъгласен с правителството. Това е целенасочена атака на руското посолство. Гоним дипломати, а идват други", подчерта дипломатът.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Цветина Петкова