Поводът е откриването на културен център

Премиерът, вицепрезидентът, външният министър и депутати от целия политически спектър бяха заедно в Битоля. Поводът е откриването на  културен център и среща с представители на български организации в Северна Македония.

По-малко от 24 часа издържа тезата на външния министър Теодора Генчовска, че по отношение на Северна Македония България води две политики.

„Външно министерство води официалната политика на България по отношение на РСМ, съгласно рамковата позиция, с подкрепата на НС. С министър-председателя винаги позицията ни е била една и съща. Той трябва да уеднакви неговата позиция с външно-политическия си екип”, обясни тя.

Към външно-политическия екип на премиера претенции изяви и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Смятам, че министър-председателят ще вземе мерки съветническият екип да не прави втора външна политика, това би било много тревожно и бих казала много опасно. Една такава ситуация, защото ние олекваме пред нашите европейски партньори, защото България няма никой да я вземе на сериозно нейните позиции”, уточни Йотова.

Премиерът Петков заяви, че по темата за Северна Македония е нужна напълно обединена позиция.

Петков: Българската общност в РСМ е истинският мост между двете страни

„Не може тази тема да я използваме за вътрешно-политически цели, трябва да кажем, че вътрешно-политическите цели са всичко друго, но това е националния интерес и трябва да работим заедно, в синхрон, всички. Не може да се играе междупартийно, трябва да се играе национално”, категоричен е той.

В Битоля за откриването на клуба на Културния център Иван Михайлов пристигнаха представители на няколко партии.

„Това, разбира се е възможно най-позитивния знак, който можем да дадем, че всички политически сили желаем да има политическа стабилност в региона”, смята Драгомир Стойнев от БСП.

Йотова: Членството на РСМ в ЕС минава през отворения път с България

„Да покажем на хората, които са тук и които ни вярват, че основна задача на всички политици и всички правителства ще бъде опазване на техните права”, допълни Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Откриването на клуба премина и под знака на протеста. Организираха го представители на местна партия. Пред погледа на тежко въоръжена охрана от македонската полиция.

До напрежение между протестиращите и полицията не се стигна. По-късно премиерът Кирил Петков посети и междусистемнния далекопровод Битоля Елбасан. Чрез него България ще може да продава ток в целия регион, достигайки включително и до италианския пазар. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.