Градът е под обсада заради стратегическото си местоположение

Украинските войници в Мариупол отказаха да се предадат. Русия посочи прозорец, в който останалите защитници на града да сложат оръжие и да останат живи. Но ултиматумът беше отхвърлен.

Междувременно Русия засили ракетния обстрел в цяла Украйна. Мощни взривове имаше край Киев, в центъра на Харков и няколко населени места в Донбас. Украинците в Мариупол продължават съпротивата, това обявиха премиера на Украйна и  депутати, които казват, че държат връзка с войниците. Русия твърди, че Украйна е забранила на войниците да се предадат. Там се биели нацисти, екстремисти и стотици чуждестранни наемници.

 "Ако продължават да оказват съпротива, всички ще бъдат унищожени", заяви Игор Конашенков,  говорител на руското Министерство на отбраната 

Превземането на града е важно за Русия. От една страна, това ще е първия голям град, който Русия превзема. Освен това войските, които участват в боевете ще могат да бъдат пренасочени към други части на фронта в Донбас. Третата причина е, че Мариупол стои на сухопътната връзка между Донбас и Крим, които руснаците искат да превземат.

Продължава и руския обстрел с ракети, бомби и артилерия редица украински градове. Днес в центъра на Харков отново е имало мощни взривове. Убити са петима и ранени 13, казват от кметството в града.

 "Колкото по-силни сме на бойното поле, толкова по-добър резултат ще постигнем в преговорите. Но колкото повече разрушения като в Бородянка има, толкова по-малки са шансовете изобщо да има преговори”, коментира президентът Володимир Зеленски.

Междувременно стотиците камиони, които чакаха на опашка да напуснат Европейския съюз, не успяха да спазят крайния срок. 27-те забраниха на всички руски и белоруски камиони, които не носят лекарства, поща или нефтопродукти, да влизат на територията на съюза. Крайният срок беше събота и само на този пропускателен пункт в Полша се образува 80-километрова опашка. Забраната оставя неясноти. Като какво ще се прави с камионите, които още са в Евросъюза.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Станимира Шикова