Бизнесът иска компенсации

Нови сблъсъци по върховете у нас заради спрения руски газ. От Киев премиерът Кирил Петков обяви, че ще се намери как да компенсират затварянето на тръбата от Русия. От Мадрид президентът Румен Радев обвини властта в цинизъм, ако се стигне до плащане на по-високи цени за газа.

Вицепремиерът Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов заминаха на спешни консултации в Брюксел.

А в Киев премиерът Кирил Петков се срещна с Владимир Зеленски и обяви за пореден път, че е за изпращането на оръжие в Украйна.

У нас опозицията прогнозира сметки от 1000 лева на апартамент в София през следващата зима. Може да спрат и градските автобуси на газ.

Сред разрушенията на обстрелвания град Бородянка, премиерът Кирил Петков заговори за стратегии от страна на Русия, но и от наша - за противодейства заради спрения газ.

„Това, което според мен се опита вчера Русия да направи, е да ни извие ръцете. Сега се оказа недобре планирана стратегия от тяхна гледна точка. Няма да плащаме в рубли и на страни, които не са по договор. Не ни изненада вчерашната стъпка. Ние бяхме готови със стратегията още от февруари”, каза Кирил Петков.

Докато той е на визита в Украйна и определя действията на „Газпром” като изнудване, вицепремиерът Корнелия Нинова се обърна към него.

„Правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с „Газпром” по настоящия договор”, поиска Нинова.

А бившите управляващи от ГЕРБ се усъмниха в ходовете на властта в сектор „Енергетика”.

„Още като започнаха опитите да бъде сменен шефът на „Булгаргаз” Николай Павлов, това беше целта да се прекрати договора с „Газпром”, да има посредници и да се плаща 100 милиона повече на месец”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

„Това са лъжи. Как е възможно ГЕРБ да знаят какво ще се случи в Брюксел. Как възможно някой в България да се договорил за посредничите”, заяви вицепремиерът Борислав Сандов.

„ГЕРБ нямат никакъв друг изход да излязат от ситуацията, в която са набутали цялата държава”, заяви образователния министър Николай Денков.

В кризисната ситуация работодателите и вицепремиерът Нинова се обединиха.

„Ние няма да платим разликата на комисионерите”, заяви Добрин Митрев, БСК.

„Да се замразят цените с „Газпром” и разликата да се поеме от държавата”, каза Нинова.

Това можело да стане чрез свръхпечалбите на енергийните дружества, посочи Нинова. А бизнесът се обърна директно към премиера. 

„Мерките трябва да се вземат много спешно. Естествено от нашата страна на масата очаквам, че ще седне г-жа Нинова. Протестите са крайна мярка, надявам се, че няма да стигаме до тях”, заяви Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.

Всички по веригата са убедени в едно - цените ще скочат.

„Всички прогнози са за между 30 и 40% ръст на цената”, заяви Нинова.

„За това се правят на ястреби, ще плащаме повече”, заяви Добрев.

„Но тук България отново като държава и правителство ще направи всичко възможно да компенсираме тези разлики”, заяви Борислав Сандов.

А днес замина и българска мисия към Брюксел. Целта - договаряне на цените за общи доставки към страните от Европа със спрян руски газ.

„В България се ситуира регионален координационен център, който ще управлява общата употреба за газовата инфраструктура електрическата за Източна Европа. Тази инфраструктура, която ние имаме за пренос на 20 млрд. куб. метра да се използва за Европа и региона”, заяви Асен Василев.

„Ако договорките, които се опитваме да направим, се реализират, има голяма вероятност повишение на цената на газа да няма”, смята енергийният министър Александър Николов.

Решенията за общи поръчки на газ се очакват да бъдат изготвени в средата на май.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.