Бяха нанесени удари срещу редица украински градове

Русия нанесе удари от въздуха срещу редица украински градове. Бяха взривени цивилни обекти, като електростанции и поне пет железопътни гари. Същевременно руските войски се активизираха по целия фронт в Донбас.

Украйна казва, че руснаците атакуват и обградения металургичен комплекс „Азовстал”. Преди няколко седмици президентът Владимир Путин разпореди индустриалната зона в Мариупол да не бъде атакувана. Смята се, че около 200 цивилни се крият там, заедно с украински войници.

Русия удари с ракети поне три подстанции край Лвов. Хиляди в града останаха без ток. В последните седмици руската армия разрушава цивилни обекти като мостове или дори обикновени бензиностанции.

„Спирането на електричеството е важно за железопътния транспорт. Влаковете закъсняват. Опитваме се да възстановим подаването. Въпреки това закъсненията ще продължат”, обясни губернаторът на Лвовска област Максим Козицки.

Украинците казват, че няма извинение за атаки като тази - срещу парк в Харков. Там видимо няма военни обекти. Жителите на града ги определят като умишлен тормоз и терор от руската армия.

Същевременно Русия активизира офанзивата си в Донбас. За три седмици руснаците постигнаха незначително настъпление и не успяха да пробият близо 500-километровия фронт. Според Украйна руски войници отново се трупат между градовете Изюм и Славянск. Тежки боеве има и край Попасна и Лиман.

„Опитват се да вдигнат темпото в Източна Украйна. Искат да достигнат административните граници на Донецка и Луганска област. Опитват и да генерират настъпление по посока Кривой рог и Запорожие”, каза говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Олександър Мотузяник.

Украинците алармираха и за атака срещу индустриалния комплекс „Азовстал”. Управата на града каза, че са загубили връзка с войниците в Мариупол.

"Най-накрая имаме резултат, първият резултат от нашата евакуационна операция от "Азовстал" в Мариупол, която организираме от много дълго време. Отне много усилия, дълги преговори и различни посредничества. В Запорожие вече пристигнаха 156 души. Разбира се, ние ще продължим да правим всичко, за да изкараме всички наши хора от Мариупол и "Азовстал". Трудно е. В момента руските войски не се придържат към споразуменията. Те продължават масираните удари по "Азовстал". Опитват се да организират нападение срещу комплекса", заяви и президентът Зеленски.

Русия отрече информацията, че Путин ще обяви война по време на парада на 9-и май. Според западни медии се очакваше руският президент да направи някакъв драматичен ход поради големия празник. В западни медии спекулират, че може да бъде обявена война на Украйна или дори на НАТО.

 „Няма такъв вариант. Вече говорихме по този въпрос. Това е безсмислица”, категоричен е говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според западни разузнавания през зимата Путин е планирал парада на 9-и май да бъде в Киев. Но след като президентът не избяга и армията не сложи оръжие, руските войски вече репетират. И по всичко личи, че парадът ще бъде в Москва.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.