Речта му беше сравнително кратка

Президентът Владимир Путин не обяви нищо ново на Парада на победата в Москва. Нямаше обещания или закани, нито драматични жестове, както се очакваше да се случи. Така речта на Путин беше запомнена по-скоро с това, което президентът не каза, въпреки очакванията и спекулациите, че може да декларира нови планове за войната в Украйна.

Речта на Путин беше сравнително кратка. Част от нея беше и минута мълчание в памет на загиналите във Втората световна война. Руският президент обвини Запада за войната в Украйна и нарече руската инвазия „неизбежна".

„Открито се правеше подготовка за нова наказателна операция в Донбас, за нахлуване в нашите исторически земи, включително Крим. Киев обяви възможното сдобиване с ядрени оръжия. НАТО започна активно военно усвояване на територии, съседни на нас. Така се създаваше и беше абсолютно неприемлива систематична заплаха за нас”, заяви той.

Снимка: БГНЕС

Всичко това вече беше казвано и отричано многократно от Украйна и НАТО и сякаш по-голямо впечатление направи какво не каза Путин в речта си. Не беше обявена никаква победа, дори частична. Не беше посочен някакъв нов път към успех във войната. Не беше споменат и срок, в който инвазията да приключи. Значителна част от речта на Путин беше насочена към опит да оприличи руското нахлуване в Украйна на защитната война срещу фашистка Германия.

„Днес вие защитавате това, за което воюваха вашите бащи и дядовци. За тях смисълът на живота беше благополучието и безопасността на родината”, каза Путин.

Тази година самият парад беше по-малък от предишното издание. Вместо 190 единици техника, преминаха около 130.

Интересно беше отсъствието на авиацията. През уикенда над Москва летяха десетки бойни самолети в рамките на голяма репетиция, а в деня на парада, беше обявено, че времето не позволява да мине авиацията. Всъщност времето изобщо не беше лошо и Путин чете речта си без чадър и при слаб вятър.

След края на парада Путин се включи в похода на „Безсмъртния полк", като носеше снимка на баща си. От 2012 година държавата започна централизирано да организира тези походи в Русия. Преди това подобни прояви имаше спорадично, като те бяха много по-малки. Сега те са масови шествия, провеждани в десетки градове.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.