Градчетата, които украинците си върнаха, са малки и неизвестни, но имат стратегическо значение

Контраатака на украинската армия им върна владението над няколко градчета. Това изтласка руснаците по-далеч от Харков и спря ежедневния артилерийски обстрел, на който беше подложен милионния град.

Градчетата, които украинците си върнаха, са малки и неизвестни. Но имат стратегическо значение по две причини. Първо, контраатаката изтласка руската артилерия далеч от Харков. След напълно разрушения Мариупол, Харков е най-атакувания украински град, като руснаците го обстрелваха практически всеки ден.

„Окупаторите постепенно биват изтласквани от Харков. Благодарен съм на всичките ни защитници, които удържат фронта и наистина показват нечовешка сила, за да освободят армията на окупаторите. Някога втората най-силна армия в света”, заяви Володимир Зеленски.

Второто значение на контраофанзивата е, че заплашва линиите на снабдяване на руската армия на юг от Харков. Това ще принуди руснаците да изпратят част от силите си да спрат украинското настъпление.

А от Финландия и Швеция може да дойдат още лоши новини за Русия, при това още утре. Двете страни са на прага на спешно присъединяване към НАТО. Финландците вероятно ще обявят, че подават документите в четвъртък. Има вероятност Швеция да ги последва още преди края на седмицата.

„Ако Финландия направи тази историческа стъпка, ще бъде в името на сигурността на нашите граждани. Присъединяването към НАТО ще подсили цялата международна общност, която изповядва нашите ценности”, заяви Сана Марин, министър-председател на Финландия.

Такова решение на двете северни страни ще е рязък завой в дългогодишната им позиция. Но откакто Русия нахлу в Украйна, подкрепата за присъединяване към НАТО сред финландците драстично нарастна от 20% до над 75%. Русия е твърдо против и дори се закани, че ще реагира реципрочно. Но това не променя настроенията на скандинавците. Швеция дори започна отново да укрепва стратегически разположения остров Готланд. Шведите изтеглиха армията си от там преди 30 години, след като се разпадна Съветският съюз. Сега гарнизонът се връща и започнаха учения за отбрана на острова.

„Ще има повече войници. Ще се повиши военната активност. Трябва ни по-голям отбранителен капацитет, поради сегашната ситуация”, заяви Магнус Фриквал, полковник в шведската армия.

Шведите са свикнали да ходят на остров Готланд за море. Сега това ще бъде съчетано с разполагането на нови зенитни установки и противокорабни ракети. А днес Швеция подписа и договор за военно сътрудничество с Великобритания. То може да се окаже важно в месеците между обявяване на кандидатурата за НАТО и същинското присъединяване.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.