Това каза президентът по време на псоещение в Пловдив

"Призовавам Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание". Това каза президентът Румен Радев по време на посещение в Пловдив като допълни, че именно МС е водещата институция в страната.

Радев коментира и темата за Северна Македония. „Нашите европейски партньори осъзнават, че въпросът за отстояването на гражданските права не може да бъде само между България и Северна Македония. Той трябва да бъде поставен на ниво Европейски съюз”, подчерта президентът и призова политиците да не бързат да обявяват историческа победа. Причината – „промяната в Конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграцията”, допълни Радев.

Държавният глава поясни, че оттук нататък процесът на европейска интеграция на РС Македония ще се базира на два важни документа – преговорната рамка, която се разработва от ЕС, и двустранният протокол, който е ангажимент на България и РСМ и ще бъде неразделна част от преговорната рамка.

„Преговорната рамка сама по себе си не може да защити нашия интерес, тя най-общо описва самия процес. Истинската защита на българските интереси зависи от съдържанието на двустранния протокол“, подчерта държавният глава. Той припомни, че в този протокол следва да бъде отстоявано нашето културно-историческо наследство и да се гарантира прекратяване на процеса на дебългаризация в РСМ, защото на базата на този документ ЕС ще следи какво точно да изисква и да защитава в дългия процес на преговори.

Цялото изказване на държавния глава гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.