Същевременно руски ракети са уцелили жилищни сгради в Харков

Украйна планира едномилионна армия, оборудвана с НАТО-вски оръжия, за да си върне южната част на страната от руската окупация. Връщането на района около черноморския бряг е от съществено значение за икономиката на Киев, обяви  украинският министър на отбраната. А руският президент Владимир Путин подписа указ, който улеснява получаването на руско гражданство на жители на Донбас и Украйна.

Изявлението украинския министър на отбраната Олекси Резников за едно-милионна армия е повече от пожелателен характер, отколкото конкретен план, смятат анализатори. То идва на фона на продължаващи руски удари срещу Украйна.

„Украинската армия се държи и се справя с атаки в различни посоки. Но, разбира се, трябва да се направи още много, за да станат руските загуби такива, че наистина да има пауза в ударите”, заяви Володимир Зеленски.

При руска атака срещу жилищен блок в град Часов Яр, близо до Краматорск, са убити 22-ма души, а други 20 са затрупани под руините. 

Трима души бяха убити и 28 ранени при друг обстрел срещу жилищен блок в Харков. Жена беше спасена абсолютно невредима.

„Видях светлините от шлемовете на спасителите и започнах да крещя: „Жива съм, моля, помогнете ми!” Спасителите влязоха в апартамента, разбиха вратата и ме изведоха”, разказва Валентина.

Москва обаче обясни, че руски ракети са ударили оръжеен склад, в който имало артилерийски оръжия и ракетни установки.

„В резултат на прецизните удари, извършени от руските Въздушно-космически сили срещу местата за разполагане на националистически батальони и чуждестранни наемници в района на Харков, бяха убити около 250 бойци, а 25 бронирани и автомобилни превозни средства бяха унищожени”, заяви Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия.

Военното ведомство в Москва твърди още, че били унищожени и казарми на чуждестранни бойци в Украйна.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.