Водачът и спътникът му са с положителни проби за наркотици

Гонка с дрогиран шофьор без книжка завърши с двама ранени полицаи в Бургас. Екшънът се разигра в събота в квартал „Крайморие”. Шофьор не се подчинява на полицейско разпореждане и бяга. Преследван е от полицаи през няколко квартала. Стига се до сблъсъци с други коли и стрелба със стоп патрони. 

Около 19:00 часа на контролно-пропускателния пункт „Пода” служители на „Гранична полиция” са подали сигнал за спиране на кола със софийска регистрация, чийто водач не се подчинил на разпорежданията и увеличавайки скоростта, продължил в посока Бургас. Последван е от служебен автомобил, като е поискано допълнително полицейско съдействие.

Автомобилът преминал през бул. „Тодор Александров”, ул. „Спортна”, ул. „Индустриална” и се насочил към местността „Върли бряг” по черни пътища. В центъра на местността поради движение с несъобразена скорост лекият автомобил блъска два служебни автомобила, паркирани с цел блокиране на пътното платно. Единият от тях отскача и наранява полицейски служител.

„Колегата е със счупване на ръката. В момента е изпратен за домашно лечение след извършен преглед”, обясни шефът на полицията в Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Според наблюдаващия прокурор Иван Кирков за деянието се предвижда лишаване от свобода до 6 години. "Извършени са тежки умишлени престъпления. Само водачът ще бъде подведен под отговорност. Карал е без книжка. През 2012 г. е осъден за кражба на горива от различни автомобили, а през 2013 г. за кражба от жилище, през 2016 г. - за заповед за защита от домашно насилие, а през 2021 г. за държане на наркотици. Подписах постановление за задържане за 48 часа, а утре или вдругиден ще бъде определяна мярка задържане под стража", съобщи той. 

Шофьорът е продължил в посока град Средец, където е било организирано следващо КПП. Там била разположена лента за принудително спиране с шипове. Преминавайки през нея, автомобилът спуква гуми и се блъска в бордюра и спира.

„Водачът и пътникът слизат от колата и побягват. Шофьорът е застигнат малко, след като е излязъл и е задържан. Пътникът е успял да влезе в един блок, където се е качил на осмия етаж. Там е застигнат и задържан”, посочи ст. комисар Калоянов.

Според директора на ОД на МВР - Бургас е могло да се стигне до по-голям инцидент предвид факта, че пробите за употреба на наркотични вещества и на водача, и на пътника са били положителни. „Тестът на шофьора е показал наличие на амфетамин и метамфетамин”, добави той.

Водачът е тестван и за алкохол. Дрегерът отчел отрицателна проба. Тестван е и другият мъж. Алкохолната проба е била отрицателна, а за наркотици положителна. 

Вторият полицай е пострадал, когато органите на реда след предупредителни изстрели във въздуха със стоп патрони произвеждат и такива по самия автомобил. „Възможно е това да се е случило вследствие на рикошет на три броя сачми”, коментира ст. комисар Калоянов.

Повдигнати са му 3 обвинения - за неизпълнение на полицейски заповеди, средна телесна повреда на служители на реда. Задържан е за 48 часа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.