Възможно ли е извънсъдебно решаване на спорове, коментира медиаторът Катина Клявкова

Висшия съдебен съвет представи нови проекти, свързани с алтернативно разрешаване на спорове в съдебната система. Една от идеите е въвеждане на задължителна съдебна медиация. 

“Съдебната система също печели по този начин, тъй като тя се олекотява от съдебни дела, които се трупат, но тяхното място не е там”, обясни в предаването “Социална мрежа” по NOVA NEWS медиаторът Катина Клявкова. Такъв тип дела са тези от семеен характер, поясни Клявкова.

Правосъдното министерство предлага нови мерки срещу домашно насилие

“Това са въпроси, които касаят нашия личен избор. Те са много лични и интимни. Когато автоматично тръгнем към съд това предполага, че нищо няма да разрешим надълбоко. Да, съдът помага тогава, когато за децата или съпрузите трябва да са осигурени основни права. Но той категорично не е достатъчен, за да сме доволни, печеливши и щастливи”, каза още медиаторът. 

Бързите разводи възможни и у нас

Медиацията е различна от съдебния подход. Тя изисква срещи с двете страни, при които се обсъждат възникналите спорове. “Един медиатор наистина иска да чуе не само правните факти, а за чувствата и емоциите на хората, за тяхното минало. Той изслушва като независим човек. Съдията също е независим, но той спазва закона”, обясни метода Клявкова.

Възможно ли е с медиация да се разрешават конфликти?

При задължителноста на медиацията става дума за гражданско-правни спорове от семеен характер и дребно-парични спорове. “Опитвайки да разрешат споровете си чрез медиация гражданите имат възможността да постигнат споразумение, което да се превърне в едно съдебно решение, сътворено от тях самите, и така да прекратят съдебното дело”, каза още експертът.

Не пропускайте "Социална мрежа"  всеки делничен ден от 15:20 ч.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.