Вижте какво обединение за изборите трябва да има, според него

"Силно се надявам бъдещият енергиен министър да не се върне към нов довор с "Газпром", обяснявайки, че няма откъде другаде да намери газ. Газ има. Газът от "Газпром", освен всичко друго, е по-скъп от алтернативните доставки. И се надявам нечия любов към Русия да не надделее в името на националния интерес". Това каза в предаването „Твоят ден" на NOVA NEWS Ивайло Мирчев от ДБ, визирайки бъдещия служебен кабинет.

По думите му: "Ние трябва да си извоюваме енергийната независимост не просто от Русия, а да не зависим нито от САЩ, нито от някой друг".

ДБ не са удовлетворени от развитието на политическата ситуация и предсрочните избори в условията на кризи, но могат да гледат съмишлениците си в очите. „ ДБ опита да бъде разума в тази коалиция, опита да направи възможно не да се движи от някакви момчешки сблъсъци като в детската градина, а от приоритетите на страната. Изключително трудно ни  беше. Тя и коалицията беше трудна”, посочи Мирчев.

Той коментира и явяването на ДБ на предстоящите избори. "Предложихме на ПП общо явяване, като считаме, че това е най-логично. Изпълнителният съвет на „Да, България”  предложи на Националния Съвет и той ще обсъди. Логиката е да предложим на хората един голям политически субект, в който да не предаваме надеждите от 2020 година”.

Депутатът припомни общността, излязла тогава на площадите с надежди, които, според него, не могат да се захвърлят с лека ръка. Затова ПП, ДБ, Ние идваме и изобщо – всички в спектъра, които са имали нещо общо с този протест Мирчев смята, че трябва да излязат като една сила на тези избори. „Ще е тъжно, ако това не се случи”, каза той и посочи към тези политически формации и други формални и неформални граждански организации, като „Правосъдие за всеки” и „Боец”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.